Reklama

Nie bez powodu w przepisach zazwyczaj określany jest kształt i rozmiar formy. Jeśli będzie ona zbyt szeroka i płytka, ciasto może się za bardzo wysuszyć. Z kolei w wąskiej i głębokiej łatwiej o zakalec, bo masa nie dopiecze się, jak należy. Nie bez znaczenia jest też materiał, z którego wykonano tzw. blaszkę.

Z blachy aluminiowej lub ocynkowanej

Ich zaletą jest niewysoka cena. W każdym supermarkecie można je kupić już za kilka, kilkanaście złotych. Niestety, po pewnym czasie rdzewieją. Modele z wyższej półki kosztują więcej (od ok. 30 zł), ale pokryte są nieprzywierającą powłoką (np. teflonową) lub wykonane z czernionej stali węglowej. Trzeba jednak uważać, aby ich nie porysować podczas krojenia czy wyjmowania ciasta.

Z silikonu

Bardzo wygodne, bo ciasto bez trudu daje się z nich wyjąć, poza tym formy łatwo się myje (także w zmywarce). Ale pamiętaj, że silikon doskonale przewodzi ciepło, więc pieczenie wymaga nieco krótszego czasu. Jest miękki, plastyczny co jest zaletą, ale też wadą. Trudno bowiem w płytkiej formie przenosić dość rzadkie ciasto. Warto więc szukać takich modeli, które mają szklane dno.

Ceramiczne

Eleganckie i wygodne. Pieczenie w nich trwa nieco dłużej, ale za to można je od razu podać na stół, bo wyglądają bardzo estetycznie.

Małgorzata Świgoń

Reklama
Reklama
Reklama