Reklama

Ból gardła zwykle jest skutkiem banalnej infekcji wirusowej. Często występuje w parze z chrypką, która mija gdy wyleczymy gardło. Żeby to się udało, nie trzeba sięgać po leki z apteki. Wystarczą domowe płukanki.

Jak płukać gardło

Przepłukianie gardła leczniczą miksturą to jedna z najstarszych metod leczenia tego typu przypadłości. Żeby zadziałała, trzeba zastosować kilka prostych zasad.

  • Płyn, którego używamy, powinien mieć taką samą temperaturę jak ciało. W praktyce oznacza to, że nie może parzyć gardła ani go ziębić.
  • Gardło należy płukać kilka razy dziennie.
  • Warto zadbać też o dobrą technikę. Wcale nie jest potrzebne wielokrotne nabieranie płynu oraz długie "gulgotanie" – 3-4 ruchy wystarczą. Robiąc to intensywniej, ryzykujemy podrażnieniem błony śluzowej gardła.

Przepisy na lecznicze płukanki

Płukanki mogą stosować dorośli i starsze dzieci - takie, które nie będą połykały płynu. Do najskuteczniejszych mieszanek należą:

  • Szałwiowa. 2 łyżeczki suszu zalej połową szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem 15 min. Taka płukanka działa antyseptycznie i grzybobójczo, hamuje rozmnażanie się bakterii. Skutecznie łagodzi ból gardła i migdałków. Pomaga pozbyć się aft i pleśniawek. Uwaga! Szałwia wysusza śluzówkę, dlatego nie stosuj jej w nadmiarze (najwyżej kilka razy dziennie).
  • Z soli i sody. Do szklanki z ciepłą wodą dodaj po łyżeczce soli i sody oczyszczonej. Płucz gardło 3 razy dziennie. Uwaga! Ni przesadzaj z solą! Za duży roztwór podrażni gardło.
  • Miodowa. Rozpuść 4 łyżeczki miodu w szklance letniej wody. Płucz co kilka godzin. Taki roztwór ma działanie nawilżające i antybakteryjne.
  • Z octu winnego. Łyżeczkę octu jabłkowego rozpuść w szklance letniej wody. Płucz 2 razy dziennie. i płukać gardło co kilka godzin. Taka płukanka zalecana jest szczególnie w przypadku zapalenia krtani.
  • Z tymianku i oliwy. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku, parz 10 min. Przecedź, dodaj łyżeczkę oliwy i wymieszaj. Przytrzymaj chwile w ustach i wypłucz gardło.
Reklama
Reklama
Reklama