Reklama

Podstawą pielęgnacji, zwłaszcza wiosną, powinno być regularne złuszczanie naskórka. Dlaczego peeling jest taki ważny? Naskórek, czyli wierzchnia warstwa skóry ciągle się odnawia. Młoda skóra regeneruje się w 28 dniowych cyklach. Im więcej mamy lat, odnowa przebiega wolniej. Martwe komórki nawarstwiają się, skóra staje się szorstka, zmarszczki są bardziej widoczne. Złuszczając dokładnie ją oczyszczamy i dopingujemy do regeneracji.

Rodzaje peelingów

Peelingi różnią się między sobą konsystencją i siłą działania.

  • Mechaniczny (drobno- i gruboziarnisty) zawiera zmielone pestki brzoskwiń, łupin orzechów, granulki syntetyczne. Stosuje się go na zwilżoną skórę.
  • Enzymatyczny działa delikatnie, zawiera enzymy, np. z owoców papai, które rozpuszczają zrogowaciałe komórki ułatwiając ich usuwanie. Nakłada się go na suchą skórę, pozostawia na kilka minut, na końcu zmywa.
  • Gommage zawiera drobno zmielone zboża. Gdy zaschnie ściera się go z twarzy palcami.
  • Peel-off ma postać galaretki, która po zaschnięciu tworzy na twarzy błonkę. Ściągamy ją po kilkunastu minutach z warstwą martwych komórek.

Dobierz rodzaj peelingu do swojej cery

  • normalna i mieszana: mechaniczny drobnoziarnisty, peel-off, gommage
  • tłusta: drobnoziarnisty antybakteryjny, peel-off, gommage
  • trądzikowa: eznymatyczny
  • sucha, wrażliwa, naczynkowa: enzymatyczny

Zobacz także:

Test peelingów

Domowe peelingi

Peelingi w gabinecie

Reklama
Reklama
Reklama