Otwarta czy zamknięta - wady i zalety obu kuchni
Urządzenie kuchni warto szczególnie dobrze przemyśleć, by przygotowywanie posiłków przebiegało sprawnie, wygodnie i przyjemnie. Zarówno otwarta, jak i zamknięta przestrzeń ma swoje wady i zalety. Warto je wziąć pod uwagę przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Kuchnia otwarta.
• Takie rozwiązanie architektoniczne jest świetne zwłaszcza wtedy, gdy obydwa pomieszczenia (czyli kuchnia i przylegający do niej pokój) są niewielkie i nieustawne. Po wyburzeniu dzielącej je ściany lub choćby jej części powstaje funkcjonalne wnętrze, zyskujemy więcej przestrzeni.
• Jest to również dobry sposób, by uzyskać dzienne światło w kuchni bez okna.
• Otwarta przestrzeń sprawdza się w rodzinach z małym dzieckiem oraz tych, które prowadzą bujne życie towarzyskie. Podczas przygotowywania posiłku mama może jednocześnie kontrolować bawiącego się w salonie malca czy uczestniczyć w rozmowach z gośćmi.
Kuchnia zamknięta.
• Nadal ma wielu zwolenników. Doceniają oni, że zapach gotowanych potraw nie roznosi się po całym mieszkaniu.
• Nie słychać pracującej lodówki, zmywarki, okapu (choć są one coraz cichsze).
• Nie widać sterty naczyń, które czekają na to, by je pozmywać.
• Wystroju kuchni nie trzeba dostosowywać do pokoju.
Małgorzata Świgoń

