Reklama

Kuchenne pojemniki mogą być wykonane z różnych materiałów: ceramiki, metalu, szkła, tworzywa sztucznego, silikonu. We wszystkich można przechowywać żywność, ale np. w niektórych z tworzywa sztucznego lepiej nie przechowywać tłuszczu, bo mogą tworzyć się substancje szkodliwe dla zdrowia. bardzo bezpieczne są pojemniki szklane i ceramiczne, ale z kolei są ciężkie i mogą ulec stłuczeniu.

Jaki kuchenny pojemnik wybrać

  • Ceramiczne i szklane. Są odporne na temperatury od -18 do 200 st. C. Bez plastikowej pokrywki można używać je jako naczynia do zapiekania i serwowania gorących potraw. Mogą także służyć jako miski. Silikonowe lub plastikowe pokrywki zapewniają im szczelność i wygodne użytkowanie. Bywają też modele z ceramicznymi lub szklanymi pokrywkami. Nie są wtedy na ogół szczelne, chyba że mają uszczelkę, ale za to efektownie się prezentują, gdy stoją na odkrytej półce.
  • Z tworzywa sztucznego. Na ogół jest nim polietylen. W tej grupie godne polecenia są pojemniki z zakręcanymi pokrywkami jak słoiki typu twist. Idealne zwłaszcza do sypkich produktów spożywczych. Jeśli tworzywo jest trwałe, grubsze, można w takich pojemnikach przechowywać zarówno produkty stałe jak i ciekłe, np. resztę zupy na następny dzień. Zwłaszcza, gdy pokrywka ma silikonowe uszczelki.
  • Blaszane. Najczęściej mają kształt puszki, z dopasowaną pokrywką. Często są sprzedawane w zestawach (3-4 puszki w różnych rozmiarach, jedna mieści się w drugiej). Nadają się na kawę, herbatę lub inne suche produkty żywnościowe. Z zewnątrz często ozdobione ciekawymi wzorami.
  • Silikonowe. Idealne do zamrażania, zapiekania, gotowania w mikrofalówce, a także przechowywania potraw. Można je złożyć jednym ruchem ręki, dzięki czemu nieużywany zajmuje bardzo mało miejsca w szafce. Dostępne w różnych rozmiarach.

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

Reklama
Reklama
Reklama