Reklama

W sklepach ogrodniczych, oprócz nawozów mineralnych są i naturalne. Sporo jednak kosztują. Tymczasem za miastem nie brakuje ugorów i leśnych zarośli, gdzie rośnie mnóstwo pokrzyw. Nie są pod ochroną, można je ścinać. Staraj się jednak nie niszczyć ich korzeni. Ścinaj (w rękawiczkach) tylko pędy. Zrobisz z nich nawóz, który będzie bogaty w azot niezbędny roślinom, aby dobrze rosły. Jego zrobienie jest banalnie proste.

Jak zrobić nawóz z pokrzyw

  1. Ścinamy całe pędy pokrzywy, najlepiej przed kwitnieniem.
  2. Przygotowujemy duże wiadro, beczkę lub inny pojemnik. Ważne, aby nie był zardzewiały. Może być wykonany z blachy ocynkowanej, plastiku lub drewnianych klepek.
  3. Wypełniamy go pokrzywami tak, aby zostawić minimum 10 cm wolnej przestrzeni. Możemy rośliny lekko ugnieść.
  4. Zalewamy pokrzywy zimną wodą, biorąc 10 l na 1 kg pokrzyw. Przykrywamy i zostawiamy na minimum 2 tygodnie, ale nie na dłużej niż na 20 dni.
  5. Codziennie mieszamy, by napowietrzać rośliny. Dzięki temu lepiej fermentują. Gdy roztwór przestanie się burzyć i nabierze ciemnego koloru, jest gotowy.
  6. Rozcieńczamy go wodą w stosunku 1:10 lub jeszcze bardziej, gdy chcemy zasilić delikatne, młode rośliny i podlewamy grządki.
  7. Po dwóch – trzech tygodniach warto ten zabieg powtórzyć. Kondycja roślin szybko się poprawi. Strzelą w górę, nie będą chorować, liście nabiorą intensywnego zielonego koloru, a te, które kwitną, wytworzą więcej pąków.

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

Reklama
Reklama
Reklama