Jak zadbać o kuchenny blat
Jest ważnym elementem wyposażenia kuchni. Musi być nie tylko wygodny i wytrzymały, ale też estetyczny. Podpowiadamy, jak o niego dbać.

1.Laminowany
Z płyty wiórowej, pokrytej warstwą laminatu, wykończony listwą lub fabrycznie zaokrąglony. Choć łatwy w utrzymaniu to jednak trzeba uważać, by go nie zarysować i chronić przed nasiąkaniem wodą, bo zacznie pęcznieć. Wystarczy przetrzeć wodą z detergentem i wytrzeć do sucha. Biały można od czasu umyć środkiem w skład którego wchodzi chlor (Domestos, Bielinka).
2. Kompozytowy
Na bazie płyty laminowanej lub z MDF-u, którą pokrywa się warstwą kompozytu. Trwały, łatwy w pielęgnacji. Wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką z detergentem (np. płynem do mycia naczyń).
3. Konglomeratowy
Z tzw. syntetycznego kamienia. bardzo efektowny, Najlepiej czyścić go wodą z detergentem. Do trudniejszych plam można użyć mleczka czyszczącego.
4. Drewniany
Warto go zaimpregnować. Jest mało odporny na uszkodzenia mechaniczne i na wysokie temperatury. Gorące naczynia mogą pozostawić na nim trwałe ślady. Drewno wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką z detergentem.
5. Kamienny
Wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Uwaga! Nie wolno używać środków zawierających kwasy, sodę, aceton.
Małgorzata Świgoń

