Jak przygotować deskę serów
Deskę serów, jako samodzielne danie, wymyślili Francuzi. Obecnie coraz częściej serwuje się sery także u nas.

Opublikowano: 13.09.2016, 17:17
Reklama
Zgodnie z francuską tradycją deskę serów podaje się na stół po zakończeniu głównego posiłku, ale przed deserem. Z przyzwyczajenia mówimy: deska serów, ale sery można również ułożyć na efektownym talerzu, półmisku lub paterze i efektownie je dekorować. Jeśli planujesz podać sery, kup sprawdzone, dobrej jakości. Wystarczą trzy rodzaje, ale możesz podać więcej. Jednak nie przesadzaj z ilością. Te, które podajesz powinny zdecydowanie różnić się od siebie. Przygotujmy też odpowiednie wino do serów.
Jak przygotować deskę serów
- Ważna różnorodność. Jeśli chcesz poczęstować gości deską serów, kup kilka ich typów. Eksperci radzą, aby było od trzech do sześciu, różniących się intensywnością smaku, dojrzałością, kolorem, fakturą. Uwzględnij sery pleśniowe z białą i niebieską pleśnią oraz półtwarde lub twarde.
- Odpowiednie kawałki. Sery miękkie kroi się nożem z dziurkami w trójkąty, jak tort, czyli układa na desce trójkąciki. Sery twardsze kroimy w kostkę. Najtwardsze sery można umieścić na desce w kawałku (25–30 dag) i położyć obok krótki nóż do ich łupania – tak lepiej smakują niż pokrojone wcześniej.
- Temperatura serów. W ładnym podzieleniu miękkich serów pomoże ich schłodzenie (przez chwilę) w zamrażarce. Pamiętaj jednak, że potem, przed podaniem, muszą poleżeć w temperaturze pokojowej ok. 30 minut, aby uwydatniły się ich aromaty. Zresztą wszystkie sery w chwili, gdy je podajemy, powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej. Wtedy smakują najlepiej.
- Jak ułożyć. Obok, ale nie jeden na drugim. Aby smaki i aromaty się nie wymieszały, zachowaj między różnymi serami odstępy – chociaż kilka milimetrów.
- Dodaj owoce i orzechy. Dobrym uzupełnieniem deski serów są winogrona, kawałki gruszek, orzechy, pomidorki koktajlowe. Można także udekorować deskę ziołami, kwiatami. Obok warto postawić miseczkę np. z konfiturą żurawinową lub miodem i bagietkę.
- Wino do towarzystwa. Coraz częściej wybieramy takie wino, które nam najbardziej smakuje. Jednak tradycjonaliści wolą przestrzegać zasad doboru. Do łagodnych świeżych serów białych polecane jest wino lekkie, białe wytrawne. Może mieć lekko owocowy aromat. Do serów z białą pleśnią pasuje delikatne czerwone. Może to być np. Beaujolais, ale nie jest błędem podanie mocniejszego, typu Bordeaux. Sery z niebieską pleśnią dobrze smakują z cięższymi winami czerwonymi, np. burgundzkimi. Do półtwardych i twardych podaje się wina białe o zdecydowanym charakterze lub lżejsze czerwone.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
Reklama
Reklama
Reklama

