Reklama

Na sklepowych półkach jest mnóstwo herbat w formie granulowanej, dużych i małych listków oraz pakowanych w saszetki o różnych kształtach. Ostatnio pojawiły się także w formie tzw. kwiatów, które nazywa się również herbatami zwijanymi w pączki. Herbaty te różnią się nie tylko wyglądem. Wybieraj je świadomie,bo napary z nich przyrządzone nie są takie same.


Herbata granulowana czy liściasta

  • Granulowana. Szybko się zaparza i daje dość mocny napar, ale smak i aromat nie zachwyca. Znawcy herbaty twierdzą, że granulki produkuje się z odpadów i pyłu herbacianego. Czasem dodawany jest do nich barwnik.
  • Liściasta. Listki herbaty są sortowane wg. klas. W najlepszych herbatach młode listki z białymi końcówkami są wymieszane z pączkami liściowymi. W gorszych duże liście są pomieszane z ogonkami liściowymi i końcówkami pędów. O jakości sporo mówi nam cena.
  • Zwijane w pączki. Nazywane są też kwitnącymi. To ręcznie zwijane w kulki liście białej lub zielonej herbaty z dodatkiem np. nagietka, amarantusa czy jaśminu. Po zaparzeniu przybiera kształt pięknego kwiatu. Każdą kulkę można zaparzać 2–3 razy.
  • W torebkach. To inaczej herbaty ekspresowe. Szybko się zaparząją, bo liście przed zapakowaniem do torebek są mielone. Te herbaty są wygodne w użyciu, sprawdzają się w hotelach, jednak nie dają tak dobrego naparu jak listki.

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

Reklama
Reklama
Reklama