Czego dostarczają sery
W 100 g sera żółtego lub pleśniowego jest dużo składników odżywczych. Ale i kalorii też.

Opublikowano: 13.09.2016, 16:49
Reklama
Warto wiedzieć, że aby wyprodukować 1 kg dojrzewającego sera - twardego, półtwardego lub pleśniowego trzeba zużyć 8–12 l mleka. W procesie produkcji jest usuwana serwatka, czyli tak naprawdę woda z niewielką ilością rozpuszczonych w niej składników odżywczych, a pozostaje tylko sam skrzep. A zatem w serze składniki odżywcze są bardzo skoncentrowane. Jest w nim mnóstwo białka, wapnia, który chroni przed osteoporozą i wielu witamin z grupy B.
Czego dostarczają sery
- Białko 25 g, to ponad 1/3 naszego zapotrzebowania
- Tłuszcz 27 g, jest to prawie 1/2 naszego zapotrzebowania
- Wapń 700 mg, to ponad 4/5 naszego zapotrzebowania
- Potas 110 mg, to ok. 2,5 proc. zapotrzebowania
- Wit. B2 0,276 mg, to prawie 1/4 dziennego zapotrzebowania Wit.
- B12 1,3 mcg (mikrogramów), to stanowi ok. połowę zapotrzebowania
- Wit. A 270 mcg, to ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania
- Sód 800 mg, to ponad połowa naszego dziennego zapotrzebowania. Gdyjesz sporo żółtego sera, pamiętaj, aby rzadziej używać soli z solniczki, bo przekroczysz normę.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
Reklama
Reklama
Reklama

