Reklama

Warto wiedzieć, że aby wyprodukować 1 kg dojrzewającego sera - twardego, półtwardego lub pleśniowego trzeba zużyć 8–12 l mleka. W procesie produkcji jest usuwana serwatka, czyli tak naprawdę woda z niewielką ilością rozpuszczonych w niej składników odżywczych, a pozostaje tylko sam skrzep. A zatem w serze składniki odżywcze są bardzo skoncentrowane. Jest w nim mnóstwo białka, wapnia, który chroni przed osteoporozą i wielu witamin z grupy B.


Czego dostarczają sery

  • Białko 25 g, to ponad 1/3 naszego zapotrzebowania
  • Tłuszcz 27 g, jest to prawie 1/2 naszego zapotrzebowania
  • Wapń 700 mg, to ponad 4/5 naszego zapotrzebowania
  • Potas 110 mg, to ok. 2,5 proc. zapotrzebowania
  • Wit. B2 0,276 mg, to prawie 1/4 dziennego zapotrzebowania Wit.
  • B12 1,3 mcg (mikrogramów), to stanowi ok. połowę zapotrzebowania
  • Wit. A 270 mcg, to ponad 1/3 dziennego zapotrzebowania
  • Sód 800 mg, to ponad połowa naszego dziennego zapotrzebowania. Gdyjesz sporo żółtego sera, pamiętaj, aby rzadziej używać soli z solniczki, bo przekroczysz normę.

Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"

Reklama
Reklama
Reklama