Cukier w jedzeniu
Nie znalazłaś cukru wśród składników ulubionych płatków lub jogurtu, więc myślisz, że go tam nie ma? Wcale tak nie musi być.

Opublikowano: 17.02.2016, 10:01
Reklama
Osoby odchudzające się i chore na cukrzycę zwracają szczególną uwagę na cukier zawarty w produktach. I słusznie, bo ten składnik nie służy ich zdrowiu. Gdy jemy produkty zawierające cukry, szybko po posiłku rośnie poziom cukru we krwi i szybko znów chce nam się jeść. Dlatego sprzyjają one tyciu, diabetycy mają problemy z utrzymaniem optymalnego poziomu glukozy we krwi. Problem jednak w tym, że nawet jeśli producent nie wyszczególnił cukru na opakowaniu, to może być w produkcie, tylko pod innymi nazwami.
Cukier w jedzeniu
- Syrop glukozowo - fruktozowy. To zagęszczony roztwór dwóch cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Bardzo szybko podnosi poziom cukru we krwi i oczywiście tuczy. Bywa w kaszkach dla dzieci, lodach, słodyczach, dżemach, musztardach, nawet w wędlinach, bo uatrakcyjnia smak.
- Sacharoza. Tak chemicy nazywają tę substancję, którą mamy w naszych cukiernicach, czyli najbardziej popularny z cukrów. Chyba łatwiej byłoby wymienić produkty, w których cukru nie ma, niż te, gdzie jest. Bo dosmaczany jest nim nawet majonez.
- Maltoza i syrop maltozowy. Maltoza składa się z dwóch cząsteczek glukozy. Jest bardzo słodka, a nasz układ pokarmowy rozkłada ją do glukozy tak samo błyskawicznie jak sacharozę. Syrop maltozowy jest rozpuszczoną w wodzie maltozą. Obie formy bywają w słodyczach, odżywkach dla dzieci, preparatach dietetycznych (!), pieczywie, napojach alkoholowych.
- Laktoza i syrop laktozowy. Laktoza nazywana jest cukrem mlecznym, bo naturalnie występuje w mleku. Stąd słodki smak mleka. Syrop jest rozpuszczoną laktozą. Obydwie substancje dodaje się do piw, herbatek i kaszek dla dzieci, mlek modyfikowanych dla dzieci, odżywek, cukierków, kabanosów.
- Maltodekstryna. Jest substancją bardzo zbliżoną do tzw. skrobi modyfikowanej. Produkuje się ją ze skrobi czyli składnika znajdującego się np. w ziemniakach, pszenicy, kukurydzy, ryżu. Dodana do produktu spulchnia go, emulguje, skleja, ale też słodzi,tak jak cukier. jest w słodyczach, zupach w proszku, konserwach itp.
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani Domu"
Reklama
Reklama
Reklama

