Do księgarń trafia właśnie niepublikowany dotychczas w naszym kraju zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez kanadyjską pisarkę. Jej talenty w tej dziedzinie były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Teraz także polskie gospodynie będą mogły skorzystać z przepisów Montgomery. Wśród receptur 'ciotki Maud', spokrewnione z nią autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły smakołyki ulubione przez domowników, rarytasy serwowane podczas wytwornych obiadów i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu. W "Kuchni z Zielonego Wzgórza", zilustrowanej rękopisami pisarki oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.
Krótko o książce
Nie wszyscy wielbiciele "Ani z Zielonego Wzgórza" wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy jakimi raczyli się bohaterowie.
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród "Przepisów ciotki Maud", autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
Poznaj wyjątkowy przepis na... Ciasteczka bostońskie:
1 szklanka masła
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
3 jajka, starannie roztrzepane
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżki gorącej wody
3 i 1/2 szklanki mąki chlebowej, przed odmierzeniem przesianej przez sito
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka posiekanych rodzynek
Utrzyj masło, stopniowo dodając cukier, a potem dobrze roztrzepane jajka. Dodaj sodę, rozpuszczoną w gorącej wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Następnie dodaj orzechy i rodzynki, starannie zmieszane z resztą mąki. Każdą porcje wielkości łyżki co dwa i pół centymetra na posmarowanych masłem blachach i piecz w średnio rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 350 F (180 st. C) przez 12 do 14 minut. Proporcje na sześćdziesiąt ciastek.
Przepis pochodzi z książki: Elaine Crawford i Kelly Crawford, "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery", przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska, Wydawnictwo Literackie, data wydania: 8 listopada 2007 r.