"Jedz pysznie i zdrowo" Magdalena Makarowska

Książka – poradnik – dla kobiet w ciąży i ich najbliższych. Autorka w przystępny sposób prezentuje znaczenie i zasady zdrowego odżywiania w ciąży, obala mity i doradza, jak pokonać ciążowe dolegliwości.

Książka – poradnik – dla kobiet w ciąży i ich najbliższych. Autorka w przystępny sposób prezentuje znaczenie i zasady zdrowego odżywiania w ciąży, obala mity i doradza, jak pokonać ciążowe dolegliwości. 

To, co przyszłe mamy jedzą w ciąży ma wpływ na upodobania jedzeniowe ich dzieci. Pierwsze kubki smakowe pojawiają się już w  drugim miesiącu ciąży. Dlatego zdrowa, różnorodna i dobra jakościowo dieta ma tak ogromne znaczenie dla maluszków i ich mam. 

Zaplanowanie dziennego jadłospisu, świadome komponowanie posiłków, zastanawianie się nad tym co wkładamy do ust znacznie ułatwi nam utrzymanie wagi w ciąży. Spora nadwaga jest naprawdę niewskazana, może utrudnić i wydłużyć poród, sprawiając że będzie to Twoje najgorsze wspomnienie. Ponadto nadmiar ciążowych kilogramów obniży Twoje samopoczucie i samoocenę, a Ty powinnaś mieć siły na opiekę nad małym człowieczkiem.

fot. Feeria 

Szanuj siebie i swój brzuch! Nie traktuj go jak śmietnik. Mądra i zdrowa dieta nie oznacza nudnego kurczaka z ryżem co dzień. Wręcz odwrotnie - musi być pyszna, hedonistyczna, kolorowa, ciesząca oko, aromatyczna i oczywiście odżywcza dla Ciebie i dziecka!  

Ze spisu treści:  

  • Śledź z dżemem i mdłości,  czyli ciążowe zachcianki i dolegliwości – jak temu zaradzić  
  • Jedzenie dla dwojga, a nie jedzenie za dwoje! Obalamy mity  
  • O czym nie zapomnieć w kolejnych etapach ciąży  
  • Minimalizm – sztuką prostoty  
  • Ciążowe menu  

Fragmenty: 

Najważniejsze żywieniowo  są początki ciąży, kiedy przyszłej mamie  doskwierają typowe ciążowe dolegliwości  i nie myśli nawet o jedzeniu. Wtedy należy uzbroić się w cierpliwość do siebie, jeść małe porcje,  ale częściej, nie dopuszczać do przejedzenia, ale jednocześnie nie rezygnować z małych posiłków.  

Dziecko w łonie mamy „je” wszystko to co ona poprzez wody płodowe, które zmieniają smaki w zależności od naszej diety. Dziecko połykając je poznaje rożne smaki, które potem łatwiej akceptuje.  

W momencie, kiedy maluszek pierwszy raz połknie wody płodowe, pobudzane są receptory smakowe. Dzieje się tak już pod koniec 3 miesiąca życia prenatalnego. Wraz z pożywieniem mamy trafiają do malucha pierwsze substancje smakowe. Te pierwsze doznania smakowe w dużej mierze decydują o przyszłych preferencjach kulinarnych naszego maluszka. 

 W ciąży możesz również jeść pysznie i zdrowo i być szczęśliwa.  

Ponieważ kobiety w ciąży mogą jeść potrawy takie co wcześniej, tylko mniej przyprawione i pierwszej świeżości, dlatego ciążowe menu,  które proponuję, będzie się w głównej mierze zawierało przepisy na potrawy, które są bardzo wartościowymi bombami mineralnymi, pierwiastkowymi lub odżywczymi. 

Kilka słów o autorce: 

Magdalena  Makarowska  -  z wykształcenia biotechnolog i dietetyk. Od  ponad 5 lat praktykujący dietetyk, który pomógł zrzucić nadwagę wielu osobom w różnym wieku, o różnym stanie zdrowia, z różnymi upodobaniami kulinarnymi. Jej wiedza i wieloletnie doświadczenie   zaowocowało licznymi rozmowami w programach telewizyjnych (m.in. Dzień Dobry TVN). Szczęśliwa żona i mama 3-letniej Wiktorii. 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)