Reklama

dynia na Halloween

fot. Fotolia

Materiały potrzebne do lampionu z dyni

Potrzebne ci będą: duża dynia o owalnym kształcie (może być też podłużna), świeczka lub tealight, nożyk, żelowy długopis, gazety, olej oraz łyżka do drążenia dyni.

Wykonanie lampionu krok po kroku

  1. Na czubku dyni wokół ogonka narysuj koło na otwór. Otwór powinien być na tyle duży, abyś mogła swobodnie włożyć rękę.
  2. Wytnij nożem zaznaczony otwór jak najgłębiej. Wyjmij wycięty kawałek i oczyść go miąższu i nasion – będzie służyć za pokrywkę do lampionu.
  3. Wycinamy wnętrzności z grubsza przy ściankach i wyrzucamy razem z pestkami. Wyskrobujemy od środka resztki włókien z pestkami oraz miąższ dyni tak, żeby ścianki od środka były możliwie gładkie (żółte lub pomarańczowe). Skrobiemy do momentu, kiedy grubość ścianek będzie wynosiła od 1 do 2 cm.
  4. Narysuj oczy, nos i usta. Szczególnie oczy i nos powinny być na tyle duże, abyś mógł łatwo wyciąć zaznaczony otwór. Możesz zrobić różne miny – diabelski uśmieszek, z ząbkami wampira, smutną dynie (w tym celu oczy powinny mieć opadające zewnętrzne kąciki). Nos może być dwoma małymi dziurkami lub trójkątem.
  5. Teraz wytnij narysowane otwory. Aby zrobić to precyzyjnie, użyj małego nożyka lub ostrego scyzoryka. Krawędzie wyciętych otworów posmaruj odrobiną oleju, żeby zatrzymały świeżość na dłużej.
  6. Włóż do środka dyni świeczkę lub tealight.
  7. Jeśli użyłeś świeczki, trzeba zrobić otwór w pokrywce na spaliny ze świeczki. Zaznaczamy miejsce, w którym na dnie dyni stoi świeczka i nakładamy wieczko na dynię. Po kilku minutach zdejmij wieczko i sprawdź, w którym miejscu płomień świeczki pozostawił ciepły ślad. Nożem wytnij w tym miejscu w wieczku niewielką dziurę jako komin, odprowadzający ciepło świeczki.

Teraz lampion jest gotowy!
Polecamy: Jaka jest tradycja święta Halloween?

Reklama
Reklama
Reklama