Dyskusję poprowadził dziennikarz Radosław Brzózka, a organizatorem całego wydarzenia była marka Café Prima Excellent. Coraz bardziej zauważalny powrót konsumentów do tradycyjnych metod przyrządzania i degustacji kawy parzonej ze świeżo mielonych ziaren był głównym tematem rozmów zaproszonych gości.
Kawę piły nasze praprababki, mieląc ziarna i zaparzając kawę w specjalnych samowarach, kawę piły nasze babcie i mamy ze świeżo mielonych ziaren bo… tylko kawa ziarnista była dostępna w naszych ubogo zaopatrzonych sklepach. Kiedy w latach dziewięćdziesiątych, w sklepach pojawiły się różne rodzaje kaw, mielone i rozpuszczalne, porzuciliśmy kawy ziarniste na rzecz tych, które przyrządza się szybko , niemalże w biegu. Obecnie prawdziwi smakosze kawy, tzw. kawosze, w poszukiwaniu prawdziwego, głębokiego aromatu, powracają do tradycji picia kawy właśnie ze świeżo mielonych ziaren.
Kawa, którą pijemy w biegu z papierowego kubka, według Bartka Kasprzykowskiego, nie ma tak naprawdę nic wspólnego z prawdziwą kawą, zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren.
Lidia Popiel bardzo ceni sobie swój poranny rytuał mielenia i zaparzania kawy, którą serwuje w pięknej porcelanie. Uważa, że taka idealnie przygotowana kawa, z aromatyczną pianką powinna być podawana w równie pięknej oprawie, która dodatkowo uwydatnia jej walory zapachowe i smakowe, osiągnięte dzięki świeżemu zmieleniu ziaren tuż przed zaparzeniem.
Również Ewa Gawryluk przyznała, że jest tradycjonalistką i uwielbia smakować kawę ze świeżo mielonych ziaren. Sama ją przygotowuje, jak również sama piecze domowe ciasto,
a do próbowania tych pyszności zaprasza przyjaciół, bądź rodzinę.
Socjolog, dr Sobierajski podkreślił, iż stopniowo wracamy do intymnych, uroczych spotkań
w zaciszu domowym, gdzie mamy szansę poświęcić dużo uwagi właśnie tym tradycyjnym obyczajom.
Dodał też, iż Polacy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia oraz kierują się określonymi zasadami i nawet jeśli spróbują czegoś nowego, to szybko wracają do dawnych przyzwyczajeń. Chętnie powracają do smaków i zapachów dzieciństwa.
Dziś z entuzjazmem powracamy do parzenia kawy świeżo mielonej i pomimo faktu, że tradycyjny młynek zastąpiły nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, według Bartka Kasprzykowskiego, zapach świeżo mielonej kawy zawsze przywodzi wspomnienia domu rodzinnego.
Międzynarodowy ekspert Andre Hoinkis firmy Sara Lee International Cofee and Tea, który o kawie wie wszystko, opowiedział przybyłym gościom o wyższości kawy ze świeżo mielonych ziaren tuż przed zaparzeniem nad kawą mieloną fabrycznie, a relacja filmowa z sondy przeprowadzonej na warszawskich ulicach pokazała, że Warszawiacy bardzo cenią sobie niepowtarzalne walory aromatyczne świeżo mielonej kawy, a tym, co najbardziej lubią w kawie parzonej w ekspresach ciśnieniowych jest niepowtarzalna, gęsta pianka zwana crema.
Na zakończenie wszyscy zaproszeni uczestnicy spotkania mieli okazję poznać te najwłaściwsze sposoby przyrządzania świeżo mielonej kawy w ekspresie ciśnieniowym, dzięki prezentacji utytułowanej baristki – Hanny Krzyśki, oraz skosztować doskonałych, jak zgodnie stwierdziły zaproszone gwiazdy, kaw ziarnistych Cafe Prima Excellent.
Całe wydarzenie umilał obecnym gościom unoszący się w powietrzu aromat świeżo mielonej kawy Cafe Prima Excellent.