Tradycja w nowoczesnym wydaniu

...czyli ziarno znowu w modzie. Powrót do szeroko pojętej tradycji, ale we współczesnym wydaniu stał się tematem zorganizowanego przez markę Cafe Prima Excellent wydarzenia. Wzięli w nim udział znani i lubiani aktorzy – Ewa Gawryluk i Bartek Kasprzykowski, ceniona w świecie mody fotograf – Lidia Popiel, oraz socjolog dr Tomasz Sobierajski.
/ 11.10.2008 23:09
...czyli ziarno znowu w modzie. Powrót do szeroko pojętej tradycji, ale we współczesnym wydaniu, stał się tematem zorganizowanego przez markę Cafe Prima Excellent wydarzenia. Wzięli w nim udział znani i lubiani aktorzy – Ewa Gawryluk i Bartek Kasprzykowski, ceniona w świecie mody fotograf – Lidia Popiel, oraz socjolog dr Tomasz Sobierajski.

Dyskusję poprowadził dziennikarz Radosław Brzózka, a organizatorem całego wydarzenia była marka Café Prima Excellent. Coraz bardziej zauważalny powrót konsumentów do tradycyjnych metod przyrządzania i degustacji kawy parzonej ze świeżo mielonych ziaren był głównym tematem rozmów zaproszonych gości.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Kawę piły nasze praprababki, mieląc ziarna i zaparzając kawę w specjalnych samowarach, kawę piły nasze babcie i mamy ze świeżo mielonych ziaren bo… tylko kawa ziarnista była dostępna w naszych ubogo zaopatrzonych sklepach. Kiedy w latach dziewięćdziesiątych, w sklepach pojawiły się różne rodzaje kaw, mielone i rozpuszczalne, porzuciliśmy kawy ziarniste na rzecz tych, które przyrządza się szybko , niemalże w biegu. Obecnie prawdziwi smakosze kawy, tzw. kawosze, w poszukiwaniu prawdziwego, głębokiego aromatu, powracają do tradycji picia kawy właśnie ze świeżo mielonych ziaren.

Kawa, którą pijemy w biegu z papierowego kubka, według Bartka Kasprzykowskiego, nie ma tak naprawdę nic wspólnego z prawdziwą kawą, zaparzoną ze świeżo zmielonych ziaren.
Lidia Popiel bardzo ceni sobie swój poranny rytuał mielenia i zaparzania kawy, którą serwuje w pięknej porcelanie. Uważa, że taka idealnie przygotowana kawa, z aromatyczną pianką powinna być podawana w równie pięknej oprawie, która dodatkowo uwydatnia jej walory zapachowe i smakowe, osiągnięte dzięki świeżemu zmieleniu ziaren tuż przed zaparzeniem.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Również Ewa Gawryluk przyznała, że jest tradycjonalistką i uwielbia smakować kawę ze świeżo mielonych ziaren. Sama ją przygotowuje, jak również sama piecze domowe ciasto,
a do próbowania tych pyszności zaprasza przyjaciół, bądź rodzinę.
Socjolog, dr Sobierajski podkreślił, iż stopniowo wracamy do intymnych, uroczych spotkań
w zaciszu domowym, gdzie mamy szansę poświęcić dużo uwagi właśnie tym tradycyjnym obyczajom.
Dodał też, iż Polacy mają swoje głęboko zakorzenione przyzwyczajenia oraz kierują się określonymi zasadami i nawet jeśli spróbują czegoś nowego, to szybko wracają do dawnych przyzwyczajeń. Chętnie powracają do smaków i zapachów dzieciństwa.
Dziś z entuzjazmem powracamy do parzenia kawy świeżo mielonej i pomimo faktu, że tradycyjny młynek zastąpiły nowoczesne ekspresy ciśnieniowe, według Bartka Kasprzykowskiego, zapach świeżo mielonej kawy zawsze przywodzi wspomnienia domu rodzinnego.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Międzynarodowy ekspert Andre Hoinkis firmy Sara Lee International Cofee and Tea, który o kawie wie wszystko, opowiedział przybyłym gościom o wyższości kawy ze świeżo mielonych ziaren tuż przed zaparzeniem nad kawą mieloną fabrycznie, a relacja filmowa z sondy przeprowadzonej na warszawskich ulicach pokazała, że Warszawiacy bardzo cenią sobie niepowtarzalne walory aromatyczne świeżo mielonej kawy, a tym, co najbardziej lubią w kawie parzonej w ekspresach ciśnieniowych jest niepowtarzalna, gęsta pianka zwana crema.

Na zakończenie wszyscy zaproszeni uczestnicy spotkania mieli okazję poznać te najwłaściwsze sposoby przyrządzania świeżo mielonej kawy w ekspresie ciśnieniowym, dzięki prezentacji utytułowanej baristki – Hanny Krzyśki, oraz skosztować doskonałych, jak zgodnie stwierdziły zaproszone gwiazdy, kaw ziarnistych Cafe Prima Excellent.

Całe wydarzenie umilał obecnym gościom unoszący się w powietrzu aromat świeżo mielonej kawy Cafe Prima Excellent.

Redakcja poleca

REKLAMA