Deser na szybko! 5 przepisów na zimowy deser dla dwojga!

Mróz, śnieg i deszcz? Pozwól sobie na odrobinę przyjemności!
Małgorzata Czyż / miesiąc temu
deser fot. Adobe Stock

Zimowe długie wieczory warto celebrować. W tym sezonie postaw na coś specjalnego. Polecamy ci 5 przepisów na proste desery, które uprzyjemnią ci popołudnia.  

Brownie z lodami

Ten deser, to idealny wybór dla miłośników czekoladowego szaleństwa. Doskonale sprawdzi się w czasie zimowego wieczoru z ciepłą herbatą lub kawą z piankami. Jak robić domowe brownie? 

SKŁADNIKI:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kostka masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Czekoladę pokrusz, masło posiekaj i przełóż do do miski, umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą.
  • Poczekaj, aż czekolada i masło się rozpuszczą i ostygną.
  • Ubij w mikserze jajka z mąką i cukrem.
  • Wystudzoną masę czekoladową wymieszaj w mikserze z masą jajeczną.
  • Blachę wyłóż pergaminem, wylej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  • Piecz przez 20 minut.

Browni można podawać na gorąco z lodami. 

Jabłka z cynamonem i kaszą gryczaną

Jaglanka z cynamonem i jabłkiem to sprawdzony przepis, który przypadnie do gustu każdemu, kto kocha zimowe smaki, a przy okazji chce być fit. Jak ją zrobić?

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 500 ml mleka (można użyć mleka kokosowego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek 
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie maliny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Kaszę jaglaną gotuj przez 15 minut
  • Pod koniec gotowania dodaj cukier waniliowy
  • Jabłka zetrzyj na tarce
  • Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim jajka z dodatkiem cynamonu
  • 1/2 kaszy przełóż do naczynia żaroodpornego, nałóż na nią jabłka a następnie kolejną warstwę kaszy
  • Całość piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
  • Jaglankę możesz ozdobić malinami.  

Czekolada z piankami

To must-have na zimowy wieczór. Czekoladę z piankami pokochasz zarówno ty, jak i twój partner. Jak ją zrobić w domowym zaciszu? Zobacz, jakie to proste!

SKŁADNIKI:

  • 1/4 tabliczki czekolady
  • 3/4 szklanki mleka
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • szczypta chilli
  • pianki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Czekoladę rozpuść w niewielkim rondelku
  • Dodaj masło, cynamon, mleko, sól, cukier oraz chilli
  • Zagotuj składniki
  • Składniki przelej do kubka i udekoruj piankami

Cream brulee

Zmęczona po pracy lub zziębnięta po spacerze? Ten szybki deser na mroźny dzień będzie idealnym dodatkiem do ulubionej lektury lub filmu. 

SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka kremówki
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 4 łyżki brązowego cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Śmietanę zagotuj razem z miąższem wanilii.
  • Żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodając gorącą śmietankę.
  • Masę przelej do 4 niewielkich miseczek.
  • Piecz w kąpieli wodnej przez około 45-50 minut w 190°C.
  • Deser ostudź i odstaw do lodówki
  • Przed podaniem posyp brązowym cukrem, który następnie opal za pomocą palnika kuchennego. 

Wafelek Princessa 

Nie przepadasz za godzinami spędzonymi w kuchni, za to kochasz słodkie przyjemności? Nie musisz przecież piec i gotować, by pozwolić sobie na chwilę relaksu! #MożnaInaczej Co byś powiedziała na wieczór z komedią romantyczną w tle i wafelkiem Princessa słony karmel? My go pokochałyśmy! A ty, próbowałaś już? 

 

Materiał powstał przy współpracy z mark Princessa