fot. Fotolia
Materiały potrzebne do lampionu z dyni
Potrzebne ci będą: duża dynia o owalnym kształcie (może być też podłużna), świeczka lub tealight, nożyk, żelowy długopis, gazety, olej oraz łyżka do drążenia dyni.
Wykonanie lampionu krok po kroku
-
Na czubku dyni wokół ogonka narysuj koło na otwór. Otwór powinien być na tyle duży, abyś mogła swobodnie włożyć rękę.
- Wytnij nożem zaznaczony otwór jak najgłębiej. Wyjmij wycięty kawałek i oczyść go miąższu i nasion – będzie służyć za pokrywkę do lampionu.
- Wycinamy wnętrzności z grubsza przy ściankach i wyrzucamy razem z pestkami. Wyskrobujemy od środka resztki włókien z pestkami oraz miąższ dyni tak, żeby ścianki od środka były możliwie gładkie (żółte lub pomarańczowe). Skrobiemy do momentu, kiedy grubość ścianek będzie wynosiła od 1 do 2 cm.
-
Narysuj oczy, nos i usta. Szczególnie oczy i nos powinny być na tyle duże, abyś mógł łatwo wyciąć zaznaczony otwór. Możesz zrobić różne miny – diabelski uśmieszek, z ząbkami wampira, smutną dynie (w tym celu oczy powinny mieć opadające zewnętrzne kąciki). Nos może być dwoma małymi dziurkami lub trójkątem.
-
Teraz wytnij narysowane otwory. Aby zrobić to precyzyjnie, użyj małego nożyka lub ostrego scyzoryka. Krawędzie wyciętych otworów posmaruj odrobiną oleju, żeby zatrzymały świeżość na dłużej.
-
Włóż do środka dyni świeczkę lub tealight.
- Jeśli użyłeś świeczki, trzeba zrobić otwór w pokrywce na spaliny ze świeczki. Zaznaczamy miejsce, w którym na dnie dyni stoi świeczka i nakładamy wieczko na dynię. Po kilku minutach zdejmij wieczko i sprawdź, w którym miejscu płomień świeczki pozostawił ciepły ślad. Nożem wytnij w tym miejscu w wieczku niewielką dziurę jako komin, odprowadzający ciepło świeczki.
Teraz lampion jest gotowy!
Polecamy: Jaka jest tradycja święta Halloween?