Każdy, kto choć raz odwiedził Finlandię, z pewnością zapragnie wyjechać tam ponownie. We wspomnieniach pozostaną sympatyczni ludzie o jasnych włosach i rumianych policzkach, schludne ulice i parki. Przepiękne fińskie domy wyglądające jak z bajki zapewniają o panującej w środku ciepłej atmosferze. Przede wszystkim jednak Finlandia przyciąga bogactwem natury. Tamtejsze widoki zapierają dech w piersiach, zachęcają do zatrzymania się na chwilę i podziwiania tego, co najpiękniejsze. Gęste lasy, rozległe pola i imponujące jeziora cieszą oko i koją duszę. Życie populacji tego północnoeuropejskiego kraju wydaje się prostsze i pełne harmonii. Finowie potrafią się bawić do białego rana, ale i znaleźć czas na wyciszenie. Jest w nich mądrość i praktyczne podejście do życia.
Bliżej natury
Jedno z fińskich powiedzeń mówi, że lepiej jest dzień pomyśleć, niż cały tydzień pracować bezcelowo. Ten prosty aforyzm świetnie odzwierciedla naturę mieszkańców Suomi. To kraj bardzo nowoczesny i słynący z zaawansowania technologicznego, a jednak Finowie nigdy nie zapominają o tym, że tak samo ważny jak praca jest relaks. W rodzinnym lub przyjacielskim gronie lubią udawać się łódką do położonych na wyspach domków i tam w wesołej atmosferze godzinami rozmawiać i biesiadować. Na ich stołach pojawia się przede wszystkim wartościowe jedzenie. Uwielbiają ryby, mięso renifera, kolorowe warzywa. Jedzą mądrze i kochają już sam proces przygotowywania pyszności. Są otwarci na nowe smaki i starają się urozmaicać codzienne menu o coś ciekawego. Warto się nimi zainspirować i udoskonalić swoją kuchnię o zdrowe i naturalne produkty, będące ucztą dla podniebienia, a zarazem wartościowym paliwem dla organizmu.Wielka moc drobnych zmian
To, co spożywamy, ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Kto chce być zdrowy i dziarski jak Fin, powinien sięgać po produkty jak najmniej przetworzone, pozbawione sztucznych dodatków i pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Zmiany najlepiej wprowadzać od podstaw. Ważną rolę w diecie odgrywa świeże pieczywo na naturalnym zakwasie, najlepiej na bazie pełnych ziaren zbóż. Chrupiącą bułeczkę albo kromkę warto zaś posmarować czymś pysznym.
Świetnie sprawdzi się Finuu