Magda Gessler od lat podróżuje po Polsce i pomaga wielu restauratorom, których biznes kulinarny doświadcza kryzysu. Jej profesjonalne, często ostre wytyczne i zawsze cenne podpowiedzi, a przede wszystkim ich efekty, miliony telewidzów mogą podglądać w popularnych i lubianych programach telewizyjnych. Najsłynniejsza polska restauratorka i właścicielka ponad 20 restauracji, wielu dała się poznać jako osoba bezkompromisowa jeśli chodzi o dążenie do najwyższych standardów. W tym celu też stworzyła własny znak jakości - Poziomki.
Poziomki odznaczenia Magdy Gessler, dedykowane miejscom, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te które skradły serce restauratorki. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin.
Gdzie dobrze zjeść i porządnie wyspać się w Polsce?
Autorka prezentuje w poradniku „Poziomki 2017/2018” ponad 150 miejsc, które warto odwiedzić podczas zwiedzania Polski. Dlaczego? Bo to często niepozorne rodzinne biznesy okazują się prawdziwymi perełkami, a Magda Gessler pomaga je odkryć.
materiały prasowe
Znacie je? Wybrałyśmy z jej zestawienia 6 ciekawych miejsc, które skradły serce doświadczonej restauratorce. Każdy z nich jest opatrzony jej wyczerpującym komentarzem i argumentacją. Zerknijcie do zestawienia!
Inne zestawienia:
Kochamy to! 7 kosmetycznych hitów grudniaŻelowe paznokcie bez lampy UV? 5 sprawdzonych lakierów, które dadzą ten efekt
Sint Ji Lounge Bar & Rooms
To hotel-niespodzianka! Design i luksus w najwyższej formie.
Dodatkowy atut: jest oddalony od jeziora tylko 150 metrów.
Zacisznie, ale nowocześnie. Twórcy tego obiektu postawili
na nietuzinkowość! Każdy pokój w hotelu ma inny kolor.
Możecie więc wybrać ten, który pasuje do Waszej energii. Przylegający do hotelu ogródek również zapewnia odpoczynek
w niespotykanej scenerii – zaaranżowany został bowiem na
kształt egzotycznego kurortu. Znajdziecie tu kryty strzechą
bar, bambusowe zarośla, parasole plażowe osłaniające od
nadmiaru słońca, jacuzzi, drink z palemką... Tu można poczuć
się jak na zagranicznej wycieczce all inclusive. Kreatywność
i zaangażowanie twórców Sint Ji Rooms zaowocowało kolejnym
projektem. I tak powstało Sint Ji Vine, czyli pierwsza w Szczecinku winiarnia.
Hotel Grand Lubicz
Ekskluzywny, komfortowy, przestronny – ten hotel jest wprost stworzony dla dużych rodzin z dziećmi. Inwestycja rodziny Lubiczów to chyba największy kompleks hotelowy na polskim wybrzeżu. Blisko
stąd do piaszczystej plaży, iglastych lasów i jezior pełnych ryb, a pofałdowane ukształtowanie terenu nadaje okolicy wyjątkowy urok. Łukasz Lubicz sam dogląda wszystkiego. To bardzo ważne, że właściciel jest obecny i zaangażowany. W pokojach hotelu Grand Lubicz poczujecie się jak w domu.
Pałac Pakoszów
Majestatyczne, wręcz magiczne miejsce w Karkonoszach. To barokowa siedziba z XVIII wieku, przekształcona w luksusowy hotel,
którego wnętrza oraz bajeczne otoczenie oddają klasyczny charakter
Śląska. Tu ma się wrażenie, jakby czas się zatrzymał przed wiekami. To tu można zaserwować sobie najwyższej jakości trunek na dobry
sen. A po dniu spędzonym w tak zacnym miejscu, kładąc się do
iście królewskiego łoża, mogą się przyśnić tylko przyjemności.
Uroczysko Siedmiu Stawów
Urok tego miejsca jest absolutnie powalający! Magiczny! Nad
tym miejscem unosi się duch historii. Hotel jest położony w Goli Dzierżoniowskiej, nieopodal Wrocławia, w sercu ponad 100-hektarowego terenu, w sąsiedztwie 12-hektarowego parku. Zamek wybudowany w XVI wieku zachował jako jeden z nielicznych charakter epoki Odrodzenia. Wieloletnia renowacja przywróciła mu dawną świetność, zachowano pierwotne walory obiektu. Uroczysko to obecnie nie tylko hotel, ale też restauracja, bogata strefa spa,
studio masażu, sauny, gabinety, duży basen, studnia do schładzania
oraz komfortowe miejsce do wypoczynku z tarasem widokowym
i wellness-barem. Dopełnieniem oferty spa jest zdrowa kuchnia, bazująca na wysokiej jakości produktach lokalnych i sezonowych.
Restauracja Carska i Apartamenty
Restauracja Carska, powstała w 2007 roku, mieści się w zabytkowym budynku, gdzie niegdyś stacjonowały wojska carskie.
Narodziła się na nowo w 2013 roku po “Kuchennej rewolucji". Serca gości szczególnie podbiły soczyste pielmieni syberyjskie lub z jesiotrem, podawane z kwaśną śmietaną i octem, solianka
– wykwintna zupa, której podstawą są różnorodne mięsa, jak również naturalnie wędzona kiełbasa i boczek. Powodzeniem
cieszą się dania z dziczyzny takie jak dzik duszony w sosie
własnym i jeleń w sosie borowikowym. Dla smakoszy ryb proponujemy jesiotra duszonego w białym winie. Ponadto bogaty
wybór piw i wódek rosyjskich. Herbata z samowara z domową
konfiturą przeniesie w klimat carskiej Rosji. W każdy weekend
pobyt w restauracji umilają gościom rosyjskie ballady śpiewane
"na żywo".
Hotel Rezydencja
Do tego miejsca powracam stale. Czuję się tu jak w domu.
Przemili właściciele, Beata i Arek, są kwintesencją dobrego
stylu, smaku i wysokiej kultury. W rezydencji w Piekarach mieści
się wytworna Sala Balowa, która uchodzi za jedną z najpiękniejszych
w południowej Polsce. Zachwyca także ogród oraz komfortowo urządzone pokoje hotelowe - wszystkie starannie zaaranżowane, łączące stylowe meble i szlachetne tkaniny z blaskiem kryształowych żyrandoli i nowoczesnym wyposażeniem. Na gości
bardziej wymagających czeka Strefa Relaksu, zapewniająca
wypoczynek i wzmacnianie sił witalnych. Podczas spaceru
nie zdziwcie się, jak spotkacie piękne, majestatyczne pawie,
które trochę czarują to miejsce i przenoszą w inny wymiar!
W restauracji czuję się jak u siebie. Tu śniadania są najlepsze
w Polsce. Pan Rysio sam wypieka pieczywo i wszelkie słodkości,
a potem, jeszcze ciepłe, podaje do aromatycznej kawy.