Portugalia - ziemia słońca

Portugalia leży na zachodnim końcu kontynentu europejskiego, na którym dla starożytnych kończyła się Ziemia. Kształtem przypomina prostokąt. Na wschodzie i północy graniczy z Hiszpanią, od zachodu i południa otacza ja ocean Atlantycki.
/ 18.07.2009 14:01

Portugalia leży na zachodnim końcu kontynentu europejskiego, na którym dla starożytnych kończyła się Ziemia. Kształtem przypomina prostokąt. Na wschodzie i północy graniczy z Hiszpanią, od zachodu i południa otacza ja ocean Atlantycki.

To wyjątkowo piękna część Europy, bogata zarówno w rzeki, lasy i doliny na północy, jak i urozmaiconą linię brzegową, obejmującą plaże, klify i jaskinie, na południu. W głębi lądu płyną liczne rzeki oraz ciągną się łańcuchy łagodnych wzgórz i gór. Środkowopołudniowa część kraju usiana jest dębami korkowymi i plantacjami oliwek.

Przyjemny klimat charakteryzuje się gorącymi latami i chłodnymi, ale nigdy mroźnymi zimami.
Portugalczycy mówią o sobie, że są narodem łagodnych obyczajów, co jest określeniem wspaniale wyrażającym ich podejście do życia i ludzi. Są oni bardzo otwarci, ciepli i życzliwi, nawet w stosunku do nowo poznanych osób, czy obcokrajowców. Życie toczy się tu wolno.
Portugalia zaskakuje i jednocześnie zachwyca różnorodnością stylów architektonicznych, z których najbardziej interesujący to manueliński styl narodowy.

Portugalia - ziemia słońca

Największą popularnością cieszą się plaże w rejonie turystycznym Algavre. O ich atrakcyjności decyduje niecodzienny krajobraz - błękitne morze, złoty, delikatny piasek plaż i skały z czerwonego piaskowca. W miejscowościach i kurortach turystycznych można wypożyczyć leżaki i parasole, w plażowym barze zamówić schłodzonego drinka i oddać się beztroskiemu relaksowi.

Kuchnia Portugalska - jest kuchnią mało znaną, składa się z dań prostych lecz pożywnych i zdrowych. W większości restauracji dostaniemy niezwykle obfite porcje, warte zapłaconych pieniędzy. Warto jednak spróbować, o ile jest to możliwe, tradycyjnych, domowych dań. Generalnie przeważają dania gotowane, niektóre dosyć ciężkie, jest też duży wybór zup. Portugalczycy pielęgnują tradycje uprawy, przechowywania oraz przetwarzania swoich plonów i hodowli. Portugalskie dania są zawsze przyrządzane z odrobiną oliwy z oliwek, z dodatkiem ziół oraz wielu przypraw, co jest pozostałością po czasach kolonialnego imperium, którego stolicą była Lizbona. Portugalia jest rajem dla wielbicieli ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, które są nieodzowną częścią wszystkich menu.

Klimat i ziemia Portugalii, gatunki winogron oraz wiedza uprawiających winorośl sprawiają, że wina portugalskie należą do najbardziej znanych na świecie. Wyróżniają się szlachetne Porto i Madera, wina z doliny Douro i Dao, wina da Bairrada, wina z regionu Alentejo. W Portugalii istnieje 47 regionów uprawy winorośli, których cechy charakterystyczne odzwierciedlają pochodzące z nich gatunki win.

Piękne plaże, wspaniałe warunki klimatyczne, sprawiają, iż Portugalia jest wymarzonym miejscem sportów, długich spacerów wśród nieskażonej natury lub prostu leniwych popołudni tarasie. W nadatlantyckich kurortach nie brakuje miejsc, gdzie można wypocząć, a przy tym dobrze zjeść, posmakować lokalnych trunków i potańczyć.

Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA