Francja jest największym i najbardziej zróżnicowanym krajem Europy Zachodniej. Jest to mozaika rozmaitych regionów, a Paryż, stolica kraju, jest jednym z najsłynniejszych na świcie ośrodków kultury.
Francja stanowi mieszankę pięknych europejskich krajobrazów. Francuzi często porównują swój kraj do boskiego heksagonu – o bokach naturalnie wyznaczonych przez kanał La Manche, Atlantyk, Pireneje, Morze Śródziemne, Alpy i Ren – który zespala wszystkie elementy Europy. Szczegółowa mapa Francji z różnokolorowo zaznaczonymi cechami ukształtowania terenu do złudzenia przypominałaby obraz impresjonisty.
Na północy kraju panuje klimat umiarkowany (chłodne lata, dość ciepłe zimy). Na południu lata są suche, a temperatura często przekracza 30 ºC. Sporadycznie występują silne burze i grad. Zimy są łagodne, temperatury na Wybrzeżu Morza Śródziemnego rzadko spadają poniżej 10 ºC.
Francuskie rzeki należą w przeważającej części do zlewiska Oceanu Atlantyckiego. Główne rzeki to: Loara z Allier, Cher, Maine i Vienne (1012 km), Sekwana z Marną, Oise i Yonne (776 km), Garonna z Ariége, Tarn, Lot, Dordogne (575 km) oraz uchodzący do Morza Śródziemnego Rodan z Saoną, Izerą i Durance (550 km), a ponadto do Morza Północnego uchodzi Ren (180 km). Rzeki połączone licznymi kanałami, m.in. Kanał Południowy (Canal du Mudi), który łączy Morze Śródziemne z Oceanem Atlantycki. Nad owym kanałem leżą m.in. takie miejscowości jak Béziers, czy Tuluza. Na terenie Francji znajduje się mała ilość jezior. Największym z nich jest Jezioro Genewskie.
Francuzi znani są z zamiłowania do dobrego jedzenia. Nic w tym dziwnego, gdyż Francja ma do zaoferowania mnóstwo smakowitości, co wiąże się z ogromnym zróżnicowaniem klimatycznym i rolniczym kraju. Każdy region może się czymś pochwalić. Francja jest ojczyzną wielu najznakomitszych kucharzy i autorów książek kucharskich oraz kulinarnej filozofii, której kanony spisał Anthelme Brillat-Savarin. Tu również zrodziła się kulinarna terminologia, która zadomowiła się w innych językach.
Ten, kto odwiedzi kiedyś Francję nie może nie spróbować prawdziwego francuskiego wina. Wino we Francji to coś więcej niż trunek. Jest ono nieodłącznym elementem życia, niczym chleb. Słynne wina z Burgundii, Bordeaux, Alzacji, Champagne i Loireíy nie maja sobie równych. Liczba gatunków win jest ogromna, wielka różnorodność szczepów pozwala na uzyskiwanie rozmaitych smaków i doskonalenie ich.
Francja jest interesującym miejscem przez cały rok. Jednak najwięcej turystów zjeżdża się tu latem. W nadmorskich miejscowościach wypoczynkowych tłoczno zaczyna się już w maju. W okresie świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i ferii zimowych kwitnie turystyka zimowa. W Paryżu przez całą zimę odbywają się imprezy kulturalne. W lipcu i sierpniu dni są zazwyczaj ciepłe, a na południu upalne, więc tłumy turystów tłoczą się na plażach, w nadmorskich uzdrowiskach i na kempingach