Babie lato

Jesienią lato wraca zwykle na kilka dni. To czas na ostatnie ogrodowe przyjęcia! Wśrod jarzębin i babiego lata będą miały niepowtarzalny urok...
/ 29.09.2006 15:34
babie1.jpgOgrodowe spotkania w ostatnie dni ciepła niech będą jak ta chwila – lekkie, delikatne, puchate. Z pajęczą nicią unoszoną przez wiatr.

Tekst i stylizacja
Marta Suchodolska
Zdjęcia Olek Iwaszkiewicz



babie12.jpg
Nakryty stół czeka. Dominuje biel, dekoracje znajdziemy w ogrodzie, przydadzą się przekwitające trawy
i puchate kwiaty „jak z waty” – gałązki mięciutkiej bawełny.
Ceramiczny wazon, 98 zł, Almi Decor.
Gałązki bawełny ok. 7 zł, Giełda Kwiatowa. Opisy pozostałych przedmiotów przy kolejnych zdjęciach

babie06.jpg
Stół zrobiony „tylko na chwilę” ze stojaków (koziołków) i płyty OSB. Im więcej gości, tym większa płyta potrzebna. Obrus
z agrowłókniny, która służy do ocieplania roślin. Na przyjęcie idealny – cienki i zwiewny, lekko przezroczysty i, co ważne – jednorazowy; poplamiony można wyrzucić.
Stojak „Vika Artur”, z regulowaną wysokością, 130 zł;
krzesło „Terie”, 39,99 zł, Ikea. Płyta OSB 125x250 cm, grub. 12 mm, 57,74 zł; agrowłóknina, szer. 160 cm, 2,40 zł/m.b., Castorama
babie05.jpg
Ważne jest menu. Na przystawkę proponujemy pomidory z białym serem i sosem winegret.
babie09.jpg
Specjalnie podane sztućce – owinięte serwetką, przewiązane sznurkiem
i ozdobione trawą.
Białe papierowe serwetki, 5,69 zł/40 szt., Carrefour. Sznurek jutowy 4,72 zł, Castorama. Sztućce „Data",
komplet dla 6 osób, 129,95 zł/24 szt., Ikea
babie01.jpg
Nakrycie dla jednej osoby. Im więcej jednorazowych elementów, tym lepiej. Jednak papierowe talerze i szklanki nie są zbyt eleganckie. Zostańmy przy tradycyjnych.
Talerz „Syntes”, 9,99 zł; jednorazowe serwetki „Kokett”, 15,99 zł/48 szt.; szklanki „Rapa" – większa 9,99 zł, mniejsza 7,99 zł, Ikea. Słomiana podkładka „Rotting", 49,90/kompl. 4 szt., Duka. Sztućce – patrz fot. 4
babie07.jpg
Taca przyda się podczas przygotowań i w czasie sprzątania. Oczywiście ekologiczna.
Taca 119 zł, Almi Decor
babie11.jpg
Danie główne: cukinia nadziewana ryżem.
Cukinie przekroić i wydrążyć miąższ.
Na oliwie usmażyć drobno pokrojoną cebulę i dwa ząbki czosnku, dodać posiekany miąższ i surowy ryż. Podsmażyć. Wlać rosół warzywny i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Gdy masa ostygnie, dodać ser feta, wymieszać, nałożyć na połówki cukinii i zapiec w piekarniku.
babie10.jpg
Stojaki – nogi stołów na dolnym poziomie mają półkę na komputer lub drukarkę. Podczas przyjęcia można ją wykorzystać na zapasowe talerze. Przysłonięte obrusem będą niewidoczne, a zawsze pod ręką. Na krzesłach połóżmy poduszki, żeby gościom było wygodnie.
Stojak „Vika Artur”, 130 zł; poduszka „Blenda”, 19,99 zł, Ikea
babie03.jpg
Na deser hit wieczoru – wata cukrowa. Własnoręcznie przygotowana smakuje wyjątkowo. Maszyna do robienia waty cukrowej, własność stylistki
babie08.jpg
Żeby jesienny wiatr nie zdmuchnął lekkiego obrusa, zróbmy obciążniki.
Mała dekoracyjna dynia z „bąbelkami" na skórce będzie bardzo w klimacie przyjęcia.
Żabka do karniszy, 6,75 zł/8 szt.; sznurek jutowy 4,72 zł, Castorama. Dynia ok. 2 zł, Giełda Warzywna w Broniszach
babie04.jpg
Prosta dekoracja – delikatna wstążka przywiązana do krzesła.
Krzesło „Terie", 39,99 zł, Ikea. Wstążka ok. 2,50 zł/m.b., sklepy pasmanteryjne
babie02.jpg
Nic nie pasuje lepiej do babiego lata niż wata cukrowa, jak nici pajęcze unosi się w powietrzu. A ile przy tym zabawy...