Jak jeść, by zapobiec depresji?
Aby dobrze i pogodnie funkcjonować jesienią, musimy dostarczyć organizmowi zrównoważoną dietę, zawierającą węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy. Oto kilka produktów bogatych w składniki odżywcze, ważnych dla mózgu i chroniących przed depresją.
- Celina Lipska
Łosoś
Produkt białkowy, najlepsze źródło kwasów omega 3, witaminy E, selenu.
Chleb ciemny, pełnoziarnisty
Przedstawiciel węglowodanów o niskim IG (indeksie glikemicznym, który klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu). Zawiera witaminy z grupy B, cynk. Jest dobrym źródłem choliny i tyrozyny.
Ważne:
Cholina pomaga przenosić impulsy nerwowe. Ma olbrzymie znaczenie dla maksymalnego rozwoju mózgu, szczególnie u młodych ludzi. Jej źródłem są jajka i wątróbka. Tyrozyna – to aminokwas, który występuje w wielu produktach (mięso, migdały, orzechy), pomaga komórkom mózgowym tworzyć połączenia między sobą.
Jajko
Najlepsze źródło choliny, dobre źródło witamin z grupy B, tyrozyny, białka; dużo wapnia i fosforu.
Wołowina (chuda)
Zawiera tyrozynę, żelazo, witaminy z grupy B.
Soczewica
Niski poziom IG, dobre źródło białka, selenu, kwasu foliowego, żelaza, tyrozyny.
Pestki dyni
Źródło kwasów tłuszczowych omega 3, żelaza, cynku, magnezu, witaminy E.
Orzechy włoskie
Zawierają kwasy omega 3, witaminę E, magnez.
Awokado
Źródło tyrozyny, witaminy E, witaminy z grupy B.
Zobacz także: Awokado - poznaj produkty strukturalne
Borówki
Zawierają antocyjany (związki o bardzo niskiej toksyczności, najsilniejsze przeciwutleniacze).
Zielone warzywa liściaste
Źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, kwasu foliowego, choliny, wapnia.
Glukoza
Woda mineralna
Powinniśmy wypijać co najmniej 8 szklanek płynów dziennie. Picie wody mineralnej chroni przed spadkiem ciśnienia krwi, które powoduje pogorszenie utlenienia mózgu.
Kwasy omega 3
Nasz mózg zawiera sporo tzw. tłuszczu strukturalnego. Aby komórki działały maksymalnie, tłuszcz powinien być budowany z kwasów tłuszczowych omega 3. Osobom przyjmującym suplementy kwasów omega 3 poprawia się koncentracja. Są one mniej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
Przeciwutleniacze
Ich źródłem są borówki, maliny, truskawki, czarne porzeczki, szpinak, brokuły, papryka, warzywa kapustne (np. brukselka), świeże zioła i ziołowe przyprawy. Przeciwutleniacze zawarte są w zbożach, chlebie, mięsie, nasionach strączkowych, drożdżach, otrębach. Pomagają przekształcić węglowodany w energię, budować komórki nerwowe, utrzymywać je w zdrowiu.
Selen
Ważny mikroelement zawarty w orzechach włoskich, płatkach kukurydzianych, orzechach brazylijskich. Selen wspomaga działanie przeciwutleniające witaminy E.
Magnez
Umożliwia sprawne działanie mózgu, zawarty jest m. in. w orzechach włoskich, czekoladzie, pestkach dyni, natce pietruszki, soi i jabłkach ze skórką.
Żelazo
Odgrywa istotną rolę w transporcie tlenu do mózgu, jego źródłem jest m. in. czerwone mięso, płatki śniadaniowe czy świeże, zielone warzywa.
Witaminy z grupy B
Ważne dla mózgu, zawarte w płatkach zbożowych z pełnego ziarna, w makaronach razowych.
Zobacz także: Soja i produkty z soi
Witamina B1
Zawiera tiaminę, która korzystnie wpływa na zdrowy mózg i komórki nerwowe.
Zawarta w mięsie, rybach, owocach, warzywach, mleku, ziarnach. Przenosi impulsy nerwowe.
Witamina B6
Jej źródłem jest drób, orzechy, ryby, wieprzowina. Produkują serotoninę, zwaną "hormonem szczęścia".
Witamina B9 – kwas foliowy
Jest obecna w bananach, warzywach, płatkach zbożowych wzbogacanych w witaminy. Powoduje produkcję i wzrost komórek.
Witamina B12 – kobalamina
Odpowiada za zdrowe komórki nerwowe i tkanki. Zawierają ją jajka, mięso, nabiał, drób, ryby.
Wypróbuj także: dietę poprawiającą koncentrację, dietę na PMS oraz dietę na dobry sen
1 z 5

Jak jeść, by zapobiec depresji?
Produkty z soi
2 z 5

Jak jeść, by zapobiec depresji?
Owoce leśne
3 z 5

Jak jeść, by zapobiec depresji?
Nać pietruszki
4 z 5

Jak jeść, by zapobiec depresji?
Ryby
5 z 5

Jak jeść, by zapobiec depresji?
Jaja