Węglowodany
Optymalnym źródłem "paliwa" dla mózgu są węglowodany, gdyż najłatwiej je przetworzyć w glukozę. Glukoza pochodząca z węglowodanów zamieniana jest w energię, której nadwyżki magazynowane są w wątrobie i mięśniach. Glukoza, która nie została wykorzystana na bieżące potrzeby organizmu jest przechowywana w postaci glikogenu - węglowodanu, który w razie potrzeby ulega szybkiej przemianie do glukozy.
Aby przyswojone węglowodany ulegały prawidłowym przemianom w organizmie, niezbędne są: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B12, B9) oraz kwas foliowy i biotyna. Ich źródła to: pełnoziarniste produkty zbożowe i świeże zielone warzywa.
Zdrowe produkty, które dodadzą ci energii i niezbędnych witamin
- Dobre źródła węglowodanów
- produkty pełnoziarniste np. z owsa, jęczmienia, brązowego ryżu, prosa, pieczywo pełnoziarniste, żytnie i kukurydziane
- warzywa twarde; brokuły, kalafior, brukselka, grzyby, rzepa, marchew, szparagi, karczoch, szpinak
- owoce; avocado, jabłka, gruszki, ananasy; drobne owoce - truskawki, maliny, jerzyny, wiśnie
- Źródła białka
- łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, wodorosty, jajka, tofu (twarożek sojowy), orzechy włoskie i brazylijskie, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, lnu, kiełki nasion i zbóż, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja.
Przeczytaj: Ćwiczenia na zdrowy mózg
Propozycje przekąsek dodających energii:
- migdały, daktyle, jabłko
- owoce suszone
- naturalny jogurt niskotłuszczowy bez cukru z drobno mielonymi ziarnami dyni i kiełkami pszenicy
- chrupki chleb z żółtym serem
- avocado z żytnim pieczywem chrupkim
- surowe warzywa z jogurtem
- owoce posypane ziarnem sezamu
-sałatka z sałaty, pomidora, papryki z jajkiem, orzechami włoskimi i natką pietruszki
-ostrygi
Przeczytaj: Czy jedzenie lodów może wywołać ból głowy?
Żelazo i witamina C
Bardzo ważny udział przy powstawaniu energii ma witamina C, cynk, magnez (nazywany pierwiastkiem energii) i żelazo. Niski poziom żelaza bywa przyczyną chronicznego zmęczenia u wielu z nas. Niedobory tego pierwiastka najczęściej dotyczą kobiet. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny w krwinkach czerwonych i mioglobiny w tkance mięśniowej, które są odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Hemoglobina przenosi tlen z płuc do tkanek, zaś mioglobina jest niezbędna do przenikania tlenu wewnątrz komórek. Jeśli twoja dieta jest uboga w żelazo lub jego wchłanianie w układzie pokarmowym z różnych przyczyn jest zmniejszone, organizm aby zapobiec spadkowi poziomu hemoglobiny we krwi, uwalnia żelazo z komórek. Jednocześnie ubytek żelaza w komórkach nie jest niczym rekompensowany. Wszystko to sprawia, że procesy metaboliczne wymagające obecności tlenu w komórce ulegają upośledzeniu. Efektem jest zmęczenie i wyczerpanie organizmu, nawet po niewielkim wysiłku fizycznym.
Żelazo dla mózgu
Od poziomu żelaza zależy również praca mózgu. Niski poziom żelaza wpływa na zmniejszenie ilości tlenu docierającego do komórek mózgu. Jego spadek wpływa na umiejętność prawidłowego wysławiania i sprawność umysłowa.
Żelazo jest również potrzebne do prawidłowego działania neuroprzekaźnika dopaminy. Wysoki poziom tej substancji poprawia nastrój, wspomaga procesy myślowe, zmniejsza wrażliwość na stres. W momencie gdy jego wychwyt zwrotny jest zaburzony możemy odczuwać objawy obniżenia nastroju.
Preparaty ziołowe, które wzmocnią twój umysł
Działanie naszego mózgu mogą wspomóc preparaty tj: miłorząb japoński, żeń-szeń, czy lecytyna. Ta ostatnia jest źródłem dobrze przyswajalnej choliny - niezbędnej do przewodzenia impulsów nerwowych, co zapewnia zwiększenie zdolności kojarzenia i zapamiętywania faktów, pomaga w stanach dużego wysiłku psychicznego i nerwowości.