Dodatki do żywności – czy zawsze są szkodliwe?

„Wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne w zatwierdzonych do użytku ilościach” – mówi profesor Andrew Renwick, emerytowany Profesor Medycyny na Uniwersytecie Southampton. Czy dodatki do żywności mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej?
/ 21.01.2013 11:05
Jedzenie/fot. Fotolia

Czym są dodatki do żywności?

AR: Dodatki do żywności to substancje dodawane do produktów żywnościowych z dwóch zasadniczych powodów. Jeden z nich to zwiększenie trwałości produktu – jest on szczególnie użyteczny, ponieważ jesteśmy zależni od przetworzonej i gotowej żywności. Są to konserwanty, antyutleniacze, emulgatory i stabilizatory. Druga grupa dodatków ma na celu zwiększenie atrakcyjności jedzenia i uczynienie go smaczniejszym i lepszym do spożycia. W tym celu stosuje się barwniki, wzmacniacze smaku i słodziki.

Czy dodatki do żywności mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej?

AR: Nie zgłaszano alergii na dodatki do żywności. Prawdziwe alergie powodowane na przykład przez orzeszki ziemne, grzyby lub skorupiaki, mogą być bardzo niebezpieczne, a nawet mogą zagrażać życiu. Nie zaobserwowaliśmy niczego takiego w przypadku dodatków do żywności. Brak tolerancji jednak jest możliwy w przypadku dodatków, tak jak jest on możliwy w przypadku wielu produktów w codziennej diecie. Na przykład znane są przypadki wystąpienia wysypki skórnej spowodowanej spożyciem produktów zawierających konkretne dodatki. Etykietowanie żywności pozwala jednak konsumentom unikać takich problemów. Jeśli dana osoba wie, że jest wrażliwa na jakiś dodatek, może unikać tego produktu po prostu czytając etykiety.

Czy dodatki są bezpieczne do spożycia?

AR: Wszystkie dodatki są bezpieczne w zatwierdzonych do użytku ilościach. Dopuszczenie do spożycia jest możliwe wyłącznie po odbyciu szczegółowej oceny bezpieczeństwa, aby upewnić się, że dana substancja nie ma biologicznych właściwości mogących mieć negatywny wpływ na konsumentów. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) wykorzystuje wszystkie dane dotyczące bezpieczeństwa, aby ustalić poziom ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). Jest to poziom, który jest bezpieczny dla wszystkich ludzi, nawet jeżeli produkty są spożywane codziennie przez całe życie. Współczynnik ADI jest ustalony z dużą tolerancją bezpieczeństwa i nawet w  przypadku "konsumenta nadużywającego” produkty zawierające dodatki do żywności jest bardzo mało prawdopodobne, że może dojść do przekroczenia dziennego ADI. Europejska Komisja stale kontroluje zakres i poziom stosowania dopuszczonych do spożycia dodatków do żywności.

Zobacz też: Toksyny w organizmie - co w nas "siedzi"?

Skąd pochodzą bąbelki w gazowanych napojach bezalkoholowych?

AR: Bąbelki pochodzą z dodatku dwutlenku węgla (CO2), będącego składnikiem powietrza. CO2 w napojach jest produkowany komercyjnie i może być dodany do napoju podczas jego przetwarzania, aby dodać mu właściwości musujących.

Dlaczego ludzie tak bardzo lubią te bąbelki?

AR: Myślę, że ludzie bardzo lubią napoje gazowane, ponieważ trochę bąbelków dodaje smakowi charakteru.

Czy nasycenie dwutlenkiem węgla gazowanych napojów dodaje kalorii?

AR: Nie. CO2 jest wydychany bez metabolizmu. Aby wyprodukować kalorie, należałoby przekształcić dwutlenek węgla w glikogen, tłuszcz lub inny tego typu składnik, a jest to biologicznie niemożliwe.

Zobacz też: Akrylamid - niezwykle toksyczna substancja

Źródło: materiały prasowe On Board/mn

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)