Tymczasem nie zdajemy sobie nawet sprawy jak wiele dolegliwości może być spowodowanych nieprawidłowym sposobem odżywiania. Należą do nich przede wszystkim choroby metaboliczne takie jak choroba wieńcowa, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, kamica żółciowa, nerkowa. Skutkiem nieprawidłowej diety mogą być też defekty odporności immunologicznej w postaci alergii, nawracających infekcji, zapalenia stawów, wątroby, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, a także choroby zwyrodnieniowe oraz zaburzenia funkcji. Choroby te mają charakter przewlekły bez tendencji do samoistnego cofania się. Określane są one mianem cywilizacyjnych i występują w krajach rozwiniętych gospodarczo, gdzie podstawę pożywienia stanowi cukier i mięso oraz pokarmy nadmiernie przetworzone i rafinowane. Kryterium przy wyborze przez nas pożywienia są przede wszystkim smak oraz wygląd, a zapominamy zupełnie o tym, że ma ono również zapewnić nam zdrowie.
Doskonałą propozycja diety oczyszczającej może być dieta owocowo-warzywna według programu doktora Bicher-Bennera albo jej modyfikacja stosowana przez doktor Ewę Dąbrowską. Leczenie polega na stosowaniu tej diety przez okres 6 tygodni, a następnie zdrowe żywienie oparte na pełnym ziarnie, warzywach, strączkowych, owocach przy niewielkim udziale produktów zwierzęcych np. zsiadłego mleka, twarogu. Kuracja taka może odbywać się jedynie pod ścisłą kontrolą lekarza, o ile oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań.
Bardziej dogodna i łatwiejsza do realizacji będzie dieta oczyszczająca 7-dniowa.
W czasie jej trwania należy spożywać warzywa niskokaloryczne i ubogie w substancje odżywcze, a więc: marchew, kapustę, ogórki (kapusta i ogórki zwłaszcza kiszone), seler, pietruszkę, kalafior, chrzan, rzodkiewkę, cebulę, pory, kabaczek, cukinię, dynię, sałatę, paprykę, pomidory. Spośród owoców zalecane są jabłka, grapefruity, cytryny. Celem powyższej kuracji jest odżywianie wewnętrzne, które umożliwia zużywanie zdegenerowanych tkanek, złogów tłuszczu. Wprowadzenie do diety produktów bogatych w białka, cukry, tłuszcze przerwie proces odżywiania wewnętrznego. Zamiast regeneracji organizmu będziemy mieli do czynienia z niedożywieniem. Zamiast cofania się symptomów choroby pojawią się wówczas objawy niedoboru składników odżywczych, głównie witamin i soli mineralnych. Zatem, aby kuracja osiągnęła swój cel musimy pamiętać o następujących rzeczach:
- warzywa i owoce jadać bez żadnych dodatków /ew. sok z cytryny, zioła/
- Nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani palić papierosów
- Warzywa można spożywać w postaci surówek, soków, zup, warzyw duszonych.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: sok jabłkowy, jabłkowo-marchwiowy, 1 grapefruit, surówka z selera i jabłka, wywar z warzyw mieszanych;
Obiad: jabłko, barszczyk ze startymi burakami, kapusta kwaszona duszona z jabłkiem i cebulą, surówka z cykorii z jabłkiem i cytryną, surówka z rzodkiewki i szczypioru, ogórek kwaszony;
Kolacja: ciepły sok pomidorowy z natką pietruszki, jabłko pieczone, surówka z marchwi, herbata ziołowa.
Po zakończeniu kuracji oczyszczającej z większą powagą stosować się będziemy do zasad zdrowego żywienia. Z kolei kuracja ta ma pomóc nam w zachowaniu lub odzyskaniu dobrego zdrowia i samopoczucia, o ile więc proponowany czas jej stosowania wydawałby się nam za długi możemy go skrócić, a w przyszłości spróbować powtórnie. Warto też, aby jeden dzień w tygodniu poświęcić naszemu zdrowiu i urodzie, odżywiając się wówczas sokami.
Anna Kłosińska – dietetyk
źródło: www.fabrykadiet.pl