O negatywnym wpływie używek na zdrowie wiadomo od dawna. Nie bez powodu lekarze biją na alarm i zalecają wyeliminowanie z diety, bądź zmniejszenie ilości, kawy, czekolady czy też palonych papierosów. Ale czy rzeczywiście mogą one wywołać alergię?
Słodka chwila
Czekolada – słodki smakołyk, po który sięgamy zwłaszcza wtedy, gdy mamy chandrę. Wraz z kakao zalecana jest do spożywania przy obniżonym ciśnieniu oraz niedoborach magnezu. Niestety, produkty te mogą wpływać również niekorzystnie na organizm. Zdarza się, że wywołują alergie, które objawiają się bólami głowy. Odpowiedzialna za to jest zawarta w kakao dopamina, czyli substancja, która uwalnia histaminę oraz inne aktywne substancje układu immunologicznego.
Pobudzający napój
Lubisz pić coca-colę lub pepsi-colę? A może nie możesz żyć bez kawy? Sprawdź, czy nie są one szkodliwe dla Twojego organizmu.
Herbata – chyba najpopularniejszy napój i, niestety, bardzo niekorzystny dla alergików. Alergia na herbatę najczęściej objawia się schorzeniami układu pokarmowego, centralnego układu nerwowego oraz skóry. Przyczyną niektórych ostrych reakcji na ten napój są grzyby, które pojawiają się w procesie wytwarzania herbaty.
Kawa – alergie na ten napój występują rzadko. Zupełnie inaczej jest z colą, która jest szczególnie szkodliwa dla osób już chorych na alergię. Po wypiciu tego napoju pojawiają się u nich podobne objawy do tych po zjedzeniu czekolady.
Napoje wyskokowe
Osoby ze schorzeniami alergicznymi nie powinny spożywać alkoholu. U chorych na alergię pokarmową zwiększa on przepuszczalność śluzówki przewodu pokarmowego i ułatwia przechodzenie makrodrobin pokarmowych do krwi, co zwiększa ryzyko uczulenia. Ponadto podczas picia alkoholu wzrasta zagrożenie wystąpienia uczulenia na spożywane w tym czasie pokarmy. Dzieje się tak dlatego, że alkohol zwiększa przepuszczalność śluzówki jelita.
Sprawdź: Dlaczego ludzie uzależniają się od alkoholu?
Ponadto silnie uczulać mogą też składniki zawarte w danym napoju alkoholowym. Wśród nich wyróżnia się winogrona, zboża, drożdże winne i piwne, jęczmień, chmiel, substancje barwiące i konserwujące. Szczególnie powinny uważać osoby o grupie krwi 0, u których wzrasta ryzyko wystąpienia alergii na składniki roślinne wykorzystane w produkcji danego trunku.
Trujący dymek
O szkodliwym działaniu papierosów na organizm nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Od dawna bowiem wiadomo, że powodują one m.in. raka płuc. Mało kto jednak wie, że wywołują także alergiczne zapalenia śluzówek dróg oddechowych oraz astmę. Za występowanie uczulenia odpowiedzialny jest nie tylko tytoń, ale i substancje smołowcowe zawarte w papierosie. Są one odpowiedzialne za niszczenie rzęsek nabłonka nosa i oskrzeli, które tworzą swoistą barierę ochronną organizmu. Z powodu ich braku wszelkie zarazki wdychane wraz z powietrzem błyskawicznie dostają się do krwi, czego konsekwencją może być osłabienie układu immunologicznego.
U osób, które nie tolerują dymu papierosowego, a nawet samego zapachu tytoniu, może pojawić się kaszel, katar lub duszności.
Sprawdź: Papierosy - wróg mężczyzny?
Przy wystąpieniu któregokolwiek objawu na dany produkt, powinno się niezwłocznie zrezygnować z jego zażywania. Jeżeli objawy alergii nie ustąpią – należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem alergologiem. Szczególną uwagę na wszelkie przejawy alergii powinny zwracać osoby, które już są w grupie osób dotkniętych schorzeniami alergologicznymi.
Źródło: „Alergie” Dr Danuta Myłek, wyd. WAB, wydanie II