Reklama

Niektóre rzeczy po prostu opłaca się wiedzieć – tak jest ze znajomością przypraw. Nie musi być tak, że po dłuższej refleksji przed półką sięgamy jak zwykle po pieprz i sól, ewentualnie czosnek. Wystarczy zaznajomić się z poniższymi rubryczkami, a łatwiej będzie nam tworzyć niesamowite bukiety smaków.
Przyprawy to dusza
Gdyby przyprawy nigdy nie istniały, zapewne nie odczulibyśmy ich braku, jednak stracilibyśmy z pewnością bardzo wiele. Każdy posiłek da się rozłożyć na dwie części – ciało, czyli produkty z których jest przyrządzony, oraz duszę – czyli przyprawy. To przyprawy sprawiają, że z tego samego rodzaju mięsa można wyczarować wiele niesamowitych dań. Każdy, kto lubi choć trochę gotować, z pewnością powinien rozszerzać swoją wiedzę na ten temat.
Historia dużej części przypraw sięga jeszcze czasów starożytnych. Niesamowite jest to, że tak długo utrzymały się one w wielu kulturach. Rozwój transportu i odkrycia geograficzne pozwoliły nam poznać egzotyczne zioła pochodzące z Chin, Indii czy Australii. Znajdują one świetne zastosowania na polskich i innych stołach.
Polecamy serwis Kuchnia chińska
Poniżej tabela zastosowania wybranych przypraw. Należy zwrócić uwagę, że są to zastosowania podstawowe, nie zamykają w żadnym razie możliwości eksperymentowania.

NAZWANAZWA ŁACIŃSKAZASTOSOWANIEPOCHODZENIE
AnyżPimpinella anisumgotowane jarzyny, dziczyzna, sosy mięsne, kompot, pierniki, słodkie ciasta, dania z ryżu na słodko, owoce morza,Egipt, Azja Mniejsza, Chiny, Indie
BazyliaOcimum basilicumsałatki, pasztet, twaróg, jajka, zupy (np. fasolowa), sosy, wieprzowina, baranina, warzywa, ryby, owoce morza, sosy pomidorowe, wywaryIndie, Persja
ChilliCapsicum frutescensdania z fasolą i warzywami strączkowymi, potrawy mięsne ( z drobiu i wołowiny), ostre zupy, sosy, gulaszeAmeryka Południowa (środkowa Boliwia)
CynamonCinnamomumjagnięcina, dania z ryżu, kompot, desery, szarlotka, ciasta orzechowe, biszkopty, pączki, herbata, poncz, wino grzane, piwa grzaneAzja, Australia
CząberSatureja hortensispotrawy z roślin strączkowych, potrawy z ziemniaków, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy z grzybów, kiełbasy, wędliny, sery, marynata, dziczyznastarożytny Rzym
CzosnekAllium sativumwieprzowina i baranina, drób, mięso z królika, dziczyzna, szerokie zastosowanieAzja Środkowa
EstragonArtemisia dracunculussurówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory, sosy, pomidory i wiele innychazjatycka część Rosji
GorczycaBrassica, Sinapsismarynata, wędliny, surówki, składnik musztardyEuropa/Azja
GoździkiEugenia caryophyllatawina, likiery, a także marynaty rybne i przetwory mięsneIndonezja
ImbirZingiber officinalewędliny i likiery, pierniczki, ciasteczka i chleby, herbata, piwotropikalna Azja i Oceania
KminekCarum carvipieczywo, pieczone mięsa, wieprzowina, baranina, kapusta kiszona i gotowana, surówki, twaróg utarty z cukremstarożytny Egipt
KoperekAnethum graveolenssałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, kiszenie ogórków, sosyrejony Morza Śródziemnego, Indie i Rosja
KolendraCoriandrum sativummięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty i wiele innychobszar Morza Śródziemnego
KurkumaCurcuma longaryż, makaron i warzywa, sosy, drób, zupypołudniowa Azja
MajeranekOrginanum majoranapieczeń, kiełbasa, dania z ziemniaków i warzyw, marynata, dróbrejony Morza Śródziemnego i południowa Azja
OreganoOriganum vulgarewędliny, sałatki, sosy do ryb, pieczone mięso i ziemniaki, zawiesiste zupyEuropa, Azja zachodnia
RozmarynRosmarinus officinalismakarony, ziemniaki, smażone ryby, grzyby, niektóre zupy i sosy, sałatki, potrawy z dużą ilością czosnkuznany już w państwach starożytnych: Grecji, Egipcie i Rzymie
SzafranCrocus sativuszupy, sosy, potrawy z ryb i drobiu, potrawy z ryżu, nadaje intensywnie żółty kolorwschodnie rejony Morza Śródziemnego
TymianekThymus vulgariswywary mięsne, ostre sosy, ciężkie zupy, pieczone mięsa, charakterystyczny dla kuchni włoskiej i francuskiejzachodnie rejony Morza Śródziemnego

Polecamy: Mieszanka pięciu przypraw

Reklama
Reklama
Reklama