Tabela przypraw - zastosowanie
Często jest tak, że chcielibyśmy urozmaicić jakąś potrawę używając innych niż dotychczas przypraw, jednak boimy się o efekty takich eksperymentów. Przed przygotowaniem posiłków warto zapoznać się z poniższą tabelą ogólnego zastosowania przypraw, żeby czuć się pewnie w ich aromatycznym świecie.

Niektóre rzeczy po prostu opłaca się wiedzieć – tak jest ze znajomością przypraw. Nie musi być tak, że po dłuższej refleksji przed półką sięgamy jak zwykle po pieprz i sól, ewentualnie czosnek. Wystarczy zaznajomić się z poniższymi rubryczkami, a łatwiej będzie nam tworzyć niesamowite bukiety smaków.
Przyprawy to dusza
Gdyby przyprawy nigdy nie istniały, zapewne nie odczulibyśmy ich braku, jednak stracilibyśmy z pewnością bardzo wiele. Każdy posiłek da się rozłożyć na dwie części – ciało, czyli produkty z których jest przyrządzony, oraz duszę – czyli przyprawy. To przyprawy sprawiają, że z tego samego rodzaju mięsa można wyczarować wiele niesamowitych dań. Każdy, kto lubi choć trochę gotować, z pewnością powinien rozszerzać swoją wiedzę na ten temat.
Historia dużej części przypraw sięga jeszcze czasów starożytnych. Niesamowite jest to, że tak długo utrzymały się one w wielu kulturach. Rozwój transportu i odkrycia geograficzne pozwoliły nam poznać egzotyczne zioła pochodzące z Chin, Indii czy Australii. Znajdują one świetne zastosowania na polskich i innych stołach.
Polecamy serwis Kuchnia chińska
Poniżej tabela zastosowania wybranych przypraw. Należy zwrócić uwagę, że są to zastosowania podstawowe, nie zamykają w żadnym razie możliwości eksperymentowania.
| NAZWA | NAZWA ŁACIŃSKA | ZASTOSOWANIE | POCHODZENIE |
|---|---|---|---|
| Anyż | Pimpinella anisum | gotowane jarzyny, dziczyzna, sosy mięsne, kompot, pierniki, słodkie ciasta, dania z ryżu na słodko, owoce morza, | Egipt, Azja Mniejsza, Chiny, Indie |
| Bazylia | Ocimum basilicum | sałatki, pasztet, twaróg, jajka, zupy (np. fasolowa), sosy, wieprzowina, baranina, warzywa, ryby, owoce morza, sosy pomidorowe, wywary | Indie, Persja |
| Chilli | Capsicum frutescens | dania z fasolą i warzywami strączkowymi, potrawy mięsne ( z drobiu i wołowiny), ostre zupy, sosy, gulasze | Ameryka Południowa (środkowa Boliwia) |
| Cynamon | Cinnamomum | jagnięcina, dania z ryżu, kompot, desery, szarlotka, ciasta orzechowe, biszkopty, pączki, herbata, poncz, wino grzane, piwa grzane | Azja, Australia |
| Cząber | Satureja hortensis | potrawy z roślin strączkowych, potrawy z ziemniaków, ryby, krupnik, kapusta, sałatki, potrawy mięsne, potrawy z grzybów, kiełbasy, wędliny, sery, marynata, dziczyzna | starożytny Rzym |
| Czosnek | Allium sativum | wieprzowina i baranina, drób, mięso z królika, dziczyzna, szerokie zastosowanie | Azja Środkowa |
| Estragon | Artemisia dracunculus | surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, befsztyki tatarskie, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory, sosy, pomidory i wiele innych | azjatycka część Rosji |
| Gorczyca | Brassica, Sinapsis | marynata, wędliny, surówki, składnik musztardy | Europa/Azja |
| Goździki | Eugenia caryophyllata | wina, likiery, a także marynaty rybne i przetwory mięsne | Indonezja |
| Imbir | Zingiber officinale | wędliny i likiery, pierniczki, ciasteczka i chleby, herbata, piwo | tropikalna Azja i Oceania |
| Kminek | Carum carvi | pieczywo, pieczone mięsa, wieprzowina, baranina, kapusta kiszona i gotowana, surówki, twaróg utarty z cukrem | starożytny Egipt |
| Koperek | Anethum graveolens | sałatki, ziemniaki, zupy, potrawy z jaj i ryb, kiszenie ogórków, sosy | rejony Morza Śródziemnego, Indie i Rosja |
| Kolendra | Coriandrum sativum | mięsa, pasztety, sosy, jaja, marynaty i wiele innych | obszar Morza Śródziemnego |
| Kurkuma | Curcuma longa | ryż, makaron i warzywa, sosy, drób, zupy | południowa Azja |
| Majeranek | Orginanum majorana | pieczeń, kiełbasa, dania z ziemniaków i warzyw, marynata, drób | rejony Morza Śródziemnego i południowa Azja |
| Oregano | Origanum vulgare | wędliny, sałatki, sosy do ryb, pieczone mięso i ziemniaki, zawiesiste zupy | Europa, Azja zachodnia |
| Rozmaryn | Rosmarinus officinalis | makarony, ziemniaki, smażone ryby, grzyby, niektóre zupy i sosy, sałatki, potrawy z dużą ilością czosnku | znany już w państwach starożytnych: Grecji, Egipcie i Rzymie |
| Szafran | Crocus sativus | zupy, sosy, potrawy z ryb i drobiu, potrawy z ryżu, nadaje intensywnie żółty kolor | wschodnie rejony Morza Śródziemnego |
| Tymianek | Thymus vulgaris | wywary mięsne, ostre sosy, ciężkie zupy, pieczone mięsa, charakterystyczny dla kuchni włoskiej i francuskiej | zachodnie rejony Morza Śródziemnego |
Polecamy: Mieszanka pięciu przypraw

