Jak wprowadzić i utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe
Rozmowa z Joanną Chmielewską, dietetyczką Maczfit.

- Redakcja
W teorii zdrowe odżywianie wydaje się proste. W praktyce większość osób ma za sobą wiele podejść, prób i diet „od poniedziałku”. Dlaczego tak trudne jest wprowadzanie trwałych zmian?
O tym, jak mądrze budować nawyki, unikać presji, korzystać z gotowych rozwiązań bez poczucia winy, rozmawiamy z Joanną Chmielewską, dietetyczką Maczfit.
Wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania bywa wymagające. Co najczęściej okazuje się przeszkodą?
Trwałe zmiany są wynikiem procesu, a on często koliduje z naszym trybem życia, przyzwyczajeniami, a często też przekonaniami. Jedzenie traktujemy nie tylko jako źródło energii potrzebnej do życia, ale też element kultury, emocji i codziennego rytmu. Zdarza się, że nawet mając dobre chęci, przegrywamy z brakiem czasu, zmęczeniem czy stresem. Z drugiej strony nie bez znaczenia jest też nasze nastawienie – jeśli traktujemy zdrowe jedzenie jako wyrzeczenie, automatycznie może pojawić się opór. A odpowiednio dobrane posiłki mogą być źródłem przyjemności, jednocześnie dając nam energię i niezbędne składniki odżywcze.
Wiele osób wciąż myśli o odżywianiu w kategoriach „albo trzymam dietę, albo wszystko odpuszczam”. Jak można wyjść z takiego schematu i zacząć kształtować bardziej zrównoważone podejście?
To tzw. myślenie zero-jedynkowe, które jest bardzo powszechne, a jedocześnie szkodliwe. Nie zostawia miejsca na elastyczność. Kluczem do zmiany jest zrozumienie, że sposób odżywiania się nie może być chwilowym reżimem, ale stylem życia, który uwzględnia potrzeby zdrowotne i jednocześnie daje przyjemność. Takie połączenie jest możliwe, choć czasem wymaga znalezienia wsparcia lub skorzystania z takich rozwiązań jak catering. Przygotowując diety w Maczfit dbamy o odpowiednie zbilansowanie składników, uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe i kaloryczność, ale także myślimy o smaku – posiłki mają dawać radość i satysfakcję.
Czy istnieją nawyki, mogą przynieść realne efekty w dłuższej perspektywie?
Zdecydowanie tak. Jednym z takich nawyków może być zadbanie o to, żeby regularnie jeść pełnowartościowe posiłki. I choć brzmi to prosto, w praktyce bywa wyzwaniem. Dlatego cenię rozwiązania, które odciążają nas mentalnie, na przykład zamówienie cateringu na kilka dni w tygodniu może być świetnym punktem wyjścia. Nie musimy wtedy codziennie myśleć, co ugotować, mamy większą kontrolę nad porcjami, a jednocześnie uczymy się zdrowych schematów. To bardzo ułatwia późniejsze, samodzielne wybory.
Za chwilę początek nowego roku i fala postanowień. Jak podejść do nich tak, żeby nie zamieniły się w źródło frustracji?
Wiele osób zaczyna rok z ogromną motywacją, ale często też z przesadnymi oczekiwaniami. Chcą wszystko zmienić od razu, a to zwykle prowadzi do wypalenia. Dobre są proste cele: „chcę jeść regularnie”, „chcę czuć się lepiej po posiłkach”, „chcę mieć więcej energii”. Wtedy catering jest wsparciem, bo zamiast mierzyć się z presją gotowania codziennie zdrowych dań, mamy gotowe, przemyślane posiłki, które wprowadzają porządek i konsekwencję. To pomaga utrzymać postanowienia bez frustracji.
Czy trend na zdrowy styl życia działa motywująco, czy tworzy presję?
Cieszę się, że zdrowe nawyki stały się tematem publicznym. Rozmawiamy o nich, bardziej świadomie wybieramy produkty, czytamy składy. Ale jednocześnie pojawia się presja na bycie idealnym. A zdrowie to nie konkurs. Każdy z nas ma inne potrzeby i inne zasoby. Dlatego zamiast się porównywać, warto szukać rozwiązań, które nam realnie służą. Obecnie cateringi oferują wiele zróżnicowanych wariantów diet – od standardowych, redukcyjnych czy sportowych, przez diety dostosowane do indywidualnych wymagań m.in. bezglutenowe, bezlaktozowe, wegetariańskie czy wegańskie. Dostępne są także diety specjalistyczne dedykowane osobom z określonymi jednostkami chorobowymi, co pozwala na dostosowanie jadłospisu do potrzeb organizmu.
Catering kojarzony jest z wygodą i oszczędnością czasu. A jakie ma znaczenie w kontekście zdrowia?
Wygoda to ogromny atut, ale catering oferuje więcej. Przede wszystkim jest sposobem na regularne, zbilansowane odżywianie, które jest podstawą zdrowia metabolicznego, hormonalnego i psychicznego. Odpowiednio zbilansowane diety redukcyjne pozwalają na stopniową redukcję masy ciała bez pogorszenia komfortu życia. Osoby aktywne fizyczne natomiast o wiele lepiej funkcjonują na diecie o wyższej zawartości białka, która sprzyja lepszej regeneracji organizmu i utrzymaniu lub budowaniu masy mięśniowej. W przypadku zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego korzystne są diety o obniżonej zawartości FODMAP, które zmniejszają ryzyko występowania objawów jelitowych. Natomiast dieta o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie polecana osobom z insulinoopornością, stanami przedcukrzycowymi oraz cukrzycą typu 2.
Dobrze skomponowana dieta to efekt pracy zespołu dietetyków i kucharzy. Każdy składnik ma w niej znaczenie. Catering pozwala też ograniczyć pojadanie, sięganie po szybkie przekąski, bo dostarcza wszystko, czego potrzebujemy. Skutkiem jest mniejsze ryzyko impulsywnych decyzji żywieniowych. Dzięki regularnym, pełnowartościowym posiłkom poprawia się sen, koncentracja, trawienie czy samopoczucie. To pokazuje, że zdrowie zaczyna się na talerzu, a dobrze dobrany catering może być jego bardzo praktycznym fundamentem.
Materiał promocyjny marki Maczfit

