Tajemnice greckiej kuchni

kuchnia grecka fot. serwis prasowy
Oblana wodami mórz, pokryta skąpanymi w słońcu gajami oliwnymi, ze zboczami pełnymi pastwisk ze stadami owiec, obfita w owoce, warzywa i zioła – taka jest Grecja. I dlatego kuchnia grecka to ogromna skarbnica kulinarnych pyszności.
/ 20.08.2012 06:22
kuchnia grecka fot. serwis prasowy
Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:

Musaka

Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki.

Gyros

Na greckim stole  nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos.

Dolmades

Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron.

Grecka sałatka

Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru.

Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Niezwykle popularne w Grecji są dania z owoców morza, bo to prawdziwe bogactwo tego kraju. W karcie każdej greckiej restauracji spotkamy mnóstwo propozycji z rybami, ośmiornicami, kalmarami czy krewetkami. I właśnie danie z tymi ostatnimi polecają przygotować w domu kucharze Knorr, by poczuć klimat greckich wakacji. Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą to połączenie typowych dla tamtejszej kuchni składników – pomidorów, fety, świeżych ziół, oliwy z oliwek i rzecz jasna owoców morza.

Tzatziki

Dziś znany i popularny w naszym kraju dip pochodzi z Grecji i tam jest czymś, bez czego Grecy nie mogą się obejść – używają tzatziki jako przybrania do wszelkich potraw z grilla, mięs i ryb, dipu do zapiekanego pieczywa lub osobnej przystawki. Pasta powstaje z gęstego jogurtu z roztartym czosnkiem, drobno pokrojonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek. Jednak często urozmaica się ją, dodając miętę, koperek czy sok cytrynowy. Dip możemy podać do drugiego dania, by nadać potrawie greckiego charakteru.

Redakcja poleca

REKLAMA