Ptasia grypa (bird flu)

Ostra choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków, wywoływana przez typ A wirusa grypy.

Aktualnie znanych jest ok. 140 szczepów tego wirusa, przy czym najbardziej niebezpieczny dla ludzi jest H5N1. Pierwszy przypadek ptasiej grypy u człowieka odnotowano w 1997 roku. Na fermach drobiu w Hong Kongu doszło do masowego pomoru drobiu, a wirusem zaraziło się 16 osób i tylko połowę z nich udało się uratować.

Do naszego kraju ptasia grypa dotarła dopiero 9 lat później i okresowo pojawiają się doniesienia o kolejnych aktywnych skupiskach choroby na całym świecie.

Do zakażenia ptasią grypą u ludzi dochodzi w wyniku kontaktu z zarażonym drobiem – mięsem, piórami lub odchodami zwierząt. Jeśli nie przestrzega się zasad higieny, wirusa można przenieść np. na rękach, gdy miało się do czynienia z surowym mięsem. Dlatego tak ważna jest właściwa obróbka termiczna mięsa, czyli smażenie, gotowanie lub pieczenie w temperaturze powyżej 70 stopni C. bo wtedy H5N1 ginie.

Objawy ptasiej grypy to:

  • podwyższona temperatura ciała
  • ból gardła
  • kaszel
  • bóle mięśni i stawów
  • biegunka
  • wymioty

Objawy ptasiej grypy są podobne do zwykłej grypy, ale jej przebieg jest zazwyczaj o wiele cięższy i prowadzić może do groźnych powikłań, a nawet śmierci. Przy ptasiej grypie stosuje się leki przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i antywirusowe.