Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze to inaczej antyoksydanty, grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. W głównej mierze przeciwutleniacze to dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem naturalne substancje roślinne, które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, a ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po naszym organizmie.

Przeciwutleniacze to inaczej antyoksydanty, grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Wykorzystywane w suplementach diety i kosmetykach.

Naturalne przeciwutleniacze
Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w roślinach, głównie warzywach i owocach. Działanie przeciwutleniające mają witaminy A, C i E, mikroelementy (selen, cynk), polifenole (m.in. flawonoidy, katechiny), karotenoidy (m.in. likopen, luteina). Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w pomidorach, jarmużu, szpinaku, jagodach, malinach, borówkach, awokado

Gdzie znajdziesz najwięcej przeciwutleniaczy?