POLECAMY

Wyniki tarczycy

napisał/a: nibonaziemi 2018-06-07 11:10
Moje wyniki
TSH 6,050 (0,270-4,200)
FT3 3,35 (2,00-4,40)
FT4 1,25 (0,93-1,70)
anty-TPO 90,07 (0,00-34,00)
anty-TG 130,71 (0,00-4,11)
USG tarczycy bez zmian ogniskowych, tarczyca o pojemności całkowitej 4,5895 ml.
Ogólne samopoczucie kiepskie, mam wahania nastroju, jestem senna, niewyspana, drażliwa. Mam kłopoty z koncentracją i pamięcią.
Wypadają mi włosy, które są matowe i w fatalnej kondycji. łamią mi się paznokcie, mam strasznie suchą skórę.
Mam bardzo, ale to bardzo nieregularne cykle, między 20 a 40 dni.
Lekarz endokrynolog u którego byłam powiedział że wszystko ze mną ok,a objawy które mam nie są spowodowane problemami z tarczycą, sugerowała raczej wizytę u psychiatry....
moderator djfafa
napisał/a: djfafa 2018-06-12 14:40
Chorujesz na subkliniczną niedoczynność tarczycy o prawdopodobnym podłożu autoimmunologicznym, którego jeszcze nie widać w obrazie ultrasonograficznym.
Wyniki, które masz + objawy jednoznacznie wskazują na konieczność zastosowania leczenia endokrynologicznego.
napisał/a: Vervus 2018-06-13 17:54
Poczytaj przy okazji o wpływie odżywiania na tarczycę, zwłaszcza o regularnym uzupełnianiu mikroelementów, najlepiej z naturalnego nieprzetworzonego jedzenia.