POLECAMY

Jak odczytać wyniki badania tarczycy?

napisał/a: Martyna2340 2018-07-12 14:47
Witam proszę o pomoc w interpretacji wyników. Mam 24 lata i objawy niedoczynności tj.: wypadanie włosów, zmęczenie, nerwowość, ciągle mi zimno, uciążliwe kilogramy których mimo zdrowego stylu życia nie mogę się pozbyć, senność, łamliwe paznokcie.. moje wyniki: tsh 3,65 norma: 0,27 - 4,2, ft4 0,98 norma: 0.93-1,7 anty-TPO 16.65 norma: 0-34. USG tarczycy tarczyca bez zmian ogniskowych jednak jej objętość wynosi jedynie 5.5 ml. Proszę o wskazówki czy warto szukać pomocy u endokrynologa czy szukać przyczyny moich uciążliwych objawów gdzie indziej. Z góry dziękuję za pomoc
krzysztof-mikiecik
napisał/a: krzysztof-mikiecik 2018-07-12 20:52
Witam,
Wynik TSH dosyć wysoko, optymalny wynik to nie więcej niż 2,0.
Brakuje FT3 który odpowiada za nasz metabolizm oraz przeciwciała AntyTG które często są podwyższone w przypadku niedoczynności.

Zalecam konsultację u dobrego Endokrynologa i przedstawienie mu również objawów które pokrywają się z towarzyszącymi podczas problemów tarczycowych.

Pozdrawiam
Krzysztof Mikiecik
napisał/a: Martyna2340 2018-07-13 14:59
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam umówioną wizytę u endokrynologa, mam nadzieję że mi pomoże. Byłam z tymi wynikami u innego endokrynologa wcześniej i odesłał mnie do domu mówiąc że wszystko jest w jak najlepszym pożądku. Pańska odpowiedź daje mi nadzieję że może ktoś spojrzy dokładnie na wyniki i zdoła mi pomóc. Pozdrawiam
moderator
napisał/a: mbury 2018-07-19 16:49
Martyno, życzę zdrowia!

A Panu Krzysztofowi - dziękuję za pomoc naszym użytkownikom :)
napisał/a: Rosa 2018-07-25 20:03
krzysztof-mikiecik napisal(a): Witam,
Wynik TSH dosyć wysoko, optymalny wynik to nie więcej niż 2,0.

Mam pytanie, w przypadku braku objawów negatywnych pt. wypadanie włosów, senność itp., czy wynik TSH w granicach normy, czyli do ok. 4 jest w porządku? Dla kogo są te granice w okolicy "czwórki" akceptowalne?
Pozdrawiam!
napisał/a: anetaO 2018-09-13 14:02
Do lekarza trzeba iść zamiast na forum się pytać. Tarczyca to poważna sprawa, trzeba uregulować jej działanie. Jak coś to w Krakowie dobry endokrynolog przyjmuje w Sofimed. Siostra tam chodzi od paru lat do endokrynologa a ja tam chodzę do ginekologa.