Wskazówki żywieniowe; zamienniki; przepisy: dieta przy Hashi

napisał/a: soaring 2012-11-07 18:30
super, dzięki :)
jaka jest mąka kukurydziana? lepi się? bo jeszcze nie próbowałam a dziś chleb bedę nastawiać i zastanawiam się czy nie dodać :)
masz może doświadczenie z pierogami bezglutenowymi?
napisał/a: Eugeniusz Leśnik 2012-11-07 18:50
Hm no nie jest to super udana kopia mąki glutenowej ale na ciasto i ciastka jest ok =)

Natomiast z pierogami to raczej lipa próbowałem kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, amarantusowej nawet z quinoa i to w różnych proporcjach ciężko jest otrzymać dobry efekt.
Ciasto się średnio klei a jak już się sklei to w gotowaniu "kaput:"
Najlepszy efekt daje ziemniaczana 20 % kukurydziana 80 % ale zwykle przetrwa tylko 60 % pierogów.

Na szczęscie ja jestem fanem pizzy oraz kebabów więc nad tym nie ubolewam.
napisał/a: soaring 2012-11-07 19:03
dziękuję :)
zbieram doświadczenia, bo wigilia się zbliża, a pierogi to moje ukochane danie wigilijne :) także chętnie poczytam o różnych sposobach Twoich czy innych osób na walkę z mąkami bez kleju ;)
jadłam już kilkakrotnie pierogi kukurydziano-ryżowe, ale ciasto jest grube i niezbyt smaczne.
zastanawiam się, czy w takim razie nie upiec tych pierogów albo czegoś pierogopodobnego.
napisał/a: Los Angeles Galaxy 2012-11-08 16:42
Eugeniusz napisal(a):Ciasto :
2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju z rzepaka
1 jajko
pół kokstki drożdzy

farsz :
3 cebule białe / smaże na patelnii
3 cebule czerwone / smaże na patelnii
pieczarki 20 dag / gotuje
3 papryki / zwykle każda o innym kolorze/ gotuje
Ketchup barbecue ostry

---------------

wykonanie :
pier wkładam do piekarnika samo ciasto na 15 minut
potem ciasto ze składnikami na 15 minut temperatura 190 st.

W moim przypadku wychodzi dośc tanio bo 100 % warzym mam na działce lub u syna.
gotowe, własny przepis.


Dziś zrobiłem pizze według tego przepisu i powiem że 5/5 .
Trochę ilościowo dużo składników ale może to i + bo jestem dłużej nasycony ^^
napisał/a: Brutal Bugatti 2012-11-09 19:15
no nie dziwie się hehe bo
same 3 papryki to już sporooo ale ja też lubie takie z dużą ilością dodatków
napisał/a: Los Angeles Galaxy 2012-11-09 19:21
Ja tez :D
apropo kebaba to dowiedziałem się że w mojej okolicy ciasto składa się jedynie z mąk bez glutenowych ^^
a to dobra wiadomośc bo jak mam nawał pracy to lubię tak na szybko coś ciepłego zjeść ^^
napisał/a: slonko112 2012-11-11 20:27
Mam pytanie do Serengeti odnośnie kaszy jaglanej. Napisałaś, żeby ją jeść w małych ilościach. Mogłabyś coś więcej o niej napisać, dlaczego? Ja nigdy wcześniej takiej kaszy nie jadłam ale odkąd zaczęłam stosować się do diety przy Hashi, to zaczęłam ją jeść i bardzo mi smakuje a w szczególności na słodko. Nie lubię kaszy gryczanej i dlatego najchętniej jadłabym jaglaną, poza tym czytałam, że jest bardzo zdrowa i ma dużo białka. Mam jeszcze prośbę, czy mogłabyś podać nazwę tego naturalnego bulionu, który używasz do gotowania? :) Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
napisał/a: blanka112 2012-11-24 11:54
piwo bezglutenowe hiszpańskie Estrella Damm Daura, wódka ryżowa, chyba też orkiszowa i chopin ziemniaczany ;)
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-11-24 13:06
Orkisz też zawiera gluten :P
napisał/a: soaring 2012-11-24 18:29
blanka11 napisal(a):piwo bezglutenowe hiszpańskie Estrella Damm Daura, wódka ryżowa, chyba też orkiszowa i chopin ziemniaczany ;)


to piwno jest całkiem niezłe, ale drogie.
Luksusowa jest też ze spirytusu ziemniaczanego, więc nie ma glutenu.
a orkisz glutenu ma nawet więcej niż pszenica.
napisał/a: Magdalenka83 2012-11-29 21:18
Jeśli chodzi o piwo to polecam Neumarkter Lammsbrau co prawda bezaklholowe ale bez glutenu cena ok. 7 zł.
djfafa
napisał/a: djfafa 2012-11-30 08:27
Piwo bez alkoholu to nie piwo :))