Salmonella

napisał/a: ciekawski_osobik 2010-11-30 12:53
Witam,
Mam pewne pytanie: Czy podczas połączenia (wstrząsięcia) kurzego białka wraz z alkoholem (wódką) zarazki salmonelli zostaną zabite?
napisał/a: an1201 2010-11-30 14:49
hehe zawiode cie nie mam pojecia jaka jest odpowiedz ale ciekawe pytanie;))
napisał/a: ciekawski_osobik 2010-11-30 18:04
jeżeli ktoś zna odpowiedz na moje pytanie do bardzo proszę o odpowiedz. Pracuje jako barmam, i przygotowuje koktajle z surowym bialkiem wiec dlatego zadaje takie dziwne pytanie.
napisał/a: smed 2010-11-30 22:52
Kolego, Salmonella jest na powierzchni jajka, a nie w białku.
Jak na przykład robisz jajko na twardo, to już w 70 stopniach ginie. Natomiast w surowym białku raczej jej nie powinno być.
napisał/a: ciekawski_osobik 2010-12-01 00:24
czyli kurze białko w drinku nie jest w żaden sposób narażone na zatrucie salmonella, zgadza się?
napisał/a: smed 2010-12-01 14:14
No chyba, że podczas robienia drinka przeniesiesz z powierzchni jajka przez palce pałeczki salmonelli na białko, ale to już kwestia higieny.
Trzeba pamiętać, że salmonella u zwierząt i ludzi roznosi się wraz z kałem, a u ptaków narządem służącym znoszenia jaj i narządem służącym jednocześnie defekacji jest kloaka, więc tam może dochodzić do kolonizacji powierzchni jajka przez salmonellę, ale samo białko jest czyste.