POLECAMY

Prośba o interpretację wyników

napisał/a: astronika 2018-08-09 17:11
Powodem pójścia na badania była sugestia lekarza ogólnego, który "lubi leczyć ludzi". Skierował mnie na badania, abym sprawdziła, czy nie mam Hashimoto, bo podejrzewał, że mogę mieć. Nie wiem dlaczego tak podejrzewał, ale oto wyniki:

TSH 2,51 µIU/ml norma: 0,27 — 4,2
Tyroksyna wolna FT4 17,7 pmol/l norma: 12 — 22
Trijodotyronina wolna FT3 5,9 pmol/l norma: 3,9 — 6,7

Co sądzicie?
napisał/a: ania551 2018-08-11 21:21
To, że wyniki masz w normie to za mało by wypowiedzieć się w kwestii Hashimoto.. Nie masz niedoczynności ani nadczynności. Żeby wykluczyć hashimoto potrzebny jest wynik przeciwciał anty TPo i anty TG i usg tarczycy. Można chorować na tę chorobę a wyniki hormonów mieć w normie.
djfafa
napisał/a: djfafa 2018-08-12 11:30
Wyniki masz ok. Ale one nie wykluczają Hashimoto, bo aby to stwierdzić należy zrobić USG tarczycy i/lub określić poziom przeciwciał p. tarczycowych.