probiotyki, jogurty i antybiotyki

napisał/a: splawik 2011-04-27 22:16
Mam pytanie odnośnie stosowania probiotyków po kuracji antybiotykowej. Kiedy ją najlepiej zacząć i co lepiej stosować jogurty czy preparaty z apteki??
napisał/a: ~izulka 2011-04-28 18:50
możesz brać probiotyki z apteki i jednocześnie pić jogurty,maślanki,kefiry.Zacznij od razu jak tylko zaczniesz przyjmować antybiotyk tylko w kilkugodzinnych odstępach nie razem,probiotyki to świetna forma zapobiegająca powikłaniom, w postaci biegunek, niestrawności i innych rozstrojów pokarmowych. Ponadto uważa się, że bakterie probiotyczne mogą skutecznie zapobiegać osłabieniu odporności, czyniąc nas mniej podatnymi na zakażenia wirusowe czy bakteryjne.
napisał/a: ~alicja 2011-06-29 07:17
Żeby nowego tematu nie zakładać Ostatnio dużo słyszałam o probiotykach, że warto je stosować profilaktycznie anie tylko podczas kuracji antybiotykowej. Jeśli ktoś się zna poradcie jaki lek wybrać czy liość szczepów bakterii ma jakieś znaczenie
napisał/a: viki12 2011-06-29 09:51
Ale po co od razu przyjmować probiotyki. Jedz kapustę kiszoną, kwaszone ogórki i fermentowane produkty mleczne. Po co Ci tabletki?
napisał/a: ~gość 2011-07-17 14:29
Obawiam się, że kapusta kiszona nie złatwi sprawy, ja przy antybiotykach stosuję lactoral lub probiotyk wskazany przez lekarza. Profilaktycznie kuracja provagiem też się sprawdza:)
napisał/a: viki12 2011-07-18 08:45
~gość napisal(a): Obawiam się, że kapusta kiszona nie złatwi sprawy, ja przy antybiotykach stosuję lactoral lub probiotyk wskazany przez lekarza. Profilaktycznie kuracja provagiem też się sprawdza:)


Drogi niezalogowany gościu, chciałabym zauważyć, że rozmowa dotyczyła stosowania profilaktycznego, a nie antybiotykoterapii. Proszę czytać ze zrozumieniem.
monika362
napisał/a: monika362 2011-08-03 16:13
kwaszone ogórki rządzą ;)