POLECAMY

Co mi dolega? Wyniki, objawy

napisał/a: wiola2214 , 2017-06-07 13:47
Witam serdecznie
mam 36 lat i od listopada 2016 borykam się z róznymi dolegliwościami, które w tej chwili już praktycznie nie pozwalają mi funkcjonowac - czuję sie jak wrak człowieka
pokrótce:
zaczeło się od pojedyńczych epizodów czucia serca w całym ciele oraz od migren, które wiązałam z miesiączkowaniem
ciśnienie nie przekraczało i nie przekracza 120/80 a tętno około 70 - 90 uderzeń, czasem mniej

byłam u kardiologa - serce zdrowe - zrobiono echo oraz ekg
ginekolog - wszystko ok, jest mały mięśniak w macicy - do obserwacji ( krwawienia bardzo obfite)

kardiolog przepisał propranolol 10 mg, który przy tych epizodach pomagał i serducho się uspokajało
od tego czasu objawy wciąż rosły
bezsenność, budzenie się w nocy po kilkanaście razy, bóle głowy,
pojawiające sie bicia serce, drżenie dłoni, potliwość, uczucie zimna
ostatnio także zawroty głowy i takie dziwne poklatkowe widzenie, brak ochoty na seks, włosy wypadają garściami już bardzo długo, trądzik - jakiego wczesniej nie było

bóle wędrujące po klatce piersiowej, ucisk za mostkiem, uczucie jakby ktoś mi cały czas butem zgniatał serce, pokłówanie, pobolewanie także pleców i ramion
żadnego chudnięcia - raczej tycie _ gdzieś + 5 kg w ciągu 3-4 miesięcy

psychiatra - stwierdził depresję - dostałam leki Sympramol 50 mg - 2 x dziennie
po dwóch miesiącach nie widac poprawy

więc zaczełam szukac na własną rękę i tak zrobiłam wyniki
żelazo, potas, magnez, cała morfologia jest ok
TSH - 1,653 ulU/ml ( 0,38-5,33)
FT 3 - 5,13 pmol/l (3,8-6,6)
FT 4 - 15,38 pmol/l ( 7,86-14,41)


i poszłam do lekarza
lekarz mówi że tsh super i niewiele ponad normkę FT4, co może o niczym nie świadczeń, no ale skoro tak wyszło to można spróbować wdrożyć leki i zobaczyć za dwa miesiące
na ta chwilę mam przepisane Metizol 5 mg ( mam brać jedną tabletkę co drugi dzień rano) oraz CONCOR Cor 1,25 mg na noc co dzień.
zasugerował wizytę ponowną u psychiatry
po dwóch miesiącach sprawdzić poziom hormonów.
proszę Was o opinię, co myślicie o tym wszystkim?
błagam o jakieś wskazówki

i mam stracha przed tym CONCOREM.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2017-06-07 20:15
Witaj!
Zasadniczo to jesteś bardzo dobrze prowadzona.
Objawy + wyniki jak najbardziej mogą sugerować nadczynność tarczycy. Dlatego Metizol to bardzo dobry pomysł. Z tym, że dawkę masz bardzo małą i nie wiem czy to w ogóle coś da. Nie chciałbym ingerować w leczenie lekarza, ale codziennie 5 mg to takie minimum.
Dobrze byłoby też robić przeciwciała aby potwierdzić/wykluczyć Graves-Besadova.

Zrób badanie przeciwciał TRAb i Anty TG, a jak Cię stać dodatkowo Anty TPO.

Możesz teraz wspierać się naturalnie. Melisa 3-5 szklanek dziennie (ona zamula tarczycę) + 3 gramy l-karnityny dziennie + 10-20 mg piperyny i to powinno mocno osłabić tarczycę i jeżeli to nadczynność to powinnaś czuć się z dnia na dzień lepiej.
napisał/a: wiola2214 , 2017-06-08 07:23
Bardzo dziękuję za odpowiedź,
czy w przypadku takiego czasowego walenia serca, które czuję w całym ciele plus ucisk powinnam cały czas brać ConCor Cor? co dzień? na stałe?
napisał/a: wiola2214 , 2017-06-08 07:58
i czy te poczatki nadczynności i problemów z tarczycą mogą dawać takie objawy ze strony głowy oraz serca?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2017-06-08 17:25
Beta blokery powinny być stosowane wtedy kiedy jest taka potrzeba. Zasadniczo powinnaś brać tak długo jak nie masz ustabilizowanej tarczycy, czyli do następnych wyników ja bym brał.

A Twoje objawy jak najbardziej mogą być od tarczycy, więc w pierwszej kolejności to trzeba Cię leczyć endokrynologicznie a nie psychiatrycznie.
napisał/a: wiola2214 , 2017-08-23 08:46
Witam po dłuższej nieobecności. To był trudny czas dla mnie i nadal nie jest super.
Nadal borykam się z różnymi dolegliwościami, załapałam chyba także nerwicę
Zrobiłam różne wyniki, pojawiły sie nowe objawy.
Chciałam poradzić się i podpytać co dalej powinnam robić? jak sie suplementować? czy jeszcze jakieś wyniki wykonać?

załączam ostatnie wyniki tarczycy, przeciwciał oraz usg.
Od miesiąca borykam się z bólami nóg niewiadomego pochodzenia: uczucie rozpierania, ból zakwasowy łydki, jakby ktoś mnie raził prądem, następnie pulsowanie, drganie mięśmi - widać to przez skórę.
Ból pojawia się znikąd, i tak samo znika, po kilku dniach. Następnie zaczynają bolec plecy na wysokości łopatek, ucisk w klatce, gula w gardle, mega mocne bicie serca, ścisk.
Oczywiście niepokój, lek, bezsenność, nie długo będę łysa, bo włosy wychodzą pękami, schudłam 4 kg.

Robiłam także magnez, potas, wapń, wapń zjonizowany.
D3 mam poniżej normy - 18 mg
B 12 - dolna granica, więc też nisko.
w tej chwili biorę:

metizol - 2,5 mg dziennie
concor 1,25 na noc
propranolol doraźnie - ostatnio nawet 3 dziennie, średnio pomaga
hydroxyzynę jak cukierki - nie widzę działania
neurovit 2 x dziennie, magnez - ok 200-300 mg dziennie, D3 4000 jm, kwas foliowy,
Żyły, przepływy, d-dimery przebadane.

Prosze o analize wyników i jakieś rady.
Wiolka
napisał/a: wiola2214 , 2017-08-23 08:48
wiola2214 napisal(a): Witam po dłuższej nieobecności. To był trudny czas dla mnie i nadal nie jest super.
Nadal borykam się z różnymi dolegliwościami, załapałam chyba także nerwicę
Zrobiłam różne wyniki, pojawiły sie nowe objawy.
Chciałam poradzić się i podpytać co dalej powinnam robić? jak sie suplementować? czy jeszcze jakieś wyniki wykonać?

załączam ostatnie wyniki tarczycy, przeciwciał oraz usg.
Od miesiąca borykam się z bólami nóg niewiadomego pochodzenia: uczucie rozpierania, ból zakwasowy łydki, jakby ktoś mnie raził prądem, następnie pulsowanie, drganie mięśmi - widać to przez skórę.
Ból pojawia się znikąd, i tak samo znika, po kilku dniach. Następnie zaczynają bolec plecy na wysokości łopatek, ucisk w klatce, gula w gardle, mega mocne bicie serca, ścisk.
Oczywiście niepokój, lek, bezsenność, nie długo będę łysa, bo włosy wychodzą pękami, schudłam 4 kg.

Robiłam także magnez, potas, wapń, wapń zjonizowany.
D3 mam poniżej normy - 18 mg
B 12 - dolna granica, więc też nisko.
w tej chwili biorę:

metizol - 2,5 mg dziennie
concor 1,25 na noc
propranolol doraźnie - ostatnio nawet 3 dziennie, średnio pomaga
hydroxyzynę jak cukierki - nie widzę działania
neurovit 2 x dziennie, magnez - ok 200-300 mg dziennie, D3 4000 jm, kwas foliowy,
Żyły, przepływy, d-dimery przebadane.

Prosze o analize wyników i jakieś rady.
Wiolka


link do wyników : https://goo.gl/photos/9QUaEjWbFqaz7z7W6
napisał/a: ANGii , 2018-02-13 21:52
Witam
Czy moge prosić o interpretacje wyników . Jestem w ciąży 14 tydzien
Badania były robione w 10 tygodniu.
Tsh 0,355 norma 0,350-4,940
Ft3 3,20 norma 1,71-3,71
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2018-02-14 07:31
Ale leczysz się na tarczycę? Czy badania były w związku z ciążą?