co jesc przy anemii?

michoo
napisał/a: michoo 2011-01-02 21:07
w jakie produkty dieta powinna byc bogata? a czego powinno sie unikać?
dlugonoga
napisał/a: dlugonoga 2011-01-04 14:28
Mięso, mięso i jeszcze raz mięso, niestety.. Nie przepadam za bardzo za jedzeniem biednych krów lub świnek, ale też mało nie miałam niedokrwisości przez mój wegetarianizm :(
roqal90
napisał/a: roqal90 2011-01-05 14:43
michoo napisal(a): w jakie produkty dieta powinna byc bogata? a czego powinno sie unikać?



Unikać to chyba nie ma czego za bardzo, ale zdecydowanie mięso, najlepiej wątróbka. Jak ktoś nie dzierży smaku, to musi brać suplementy żelaza.
napisał/a: ~Dietetyk 2011-01-05 15:36
Nie szalejmy tak z tym mięsem. Nie tylko żelazo jest ważne, ale i kwas foliowy, którego najlepszymi źródłami są zielone warzywa. Warto też w swojej diecie uwzględnić buraczki. Pozdrawiam
pomaranczowa1
napisał/a: pomaranczowa1 2011-01-09 22:58
Panie Dietetyku, a czy można jednoznacznie stwierdzić, że bogatą dietą warzywno-owocową można się obyć bez mięsa?
napisał/a: Pemciowa 2011-10-14 13:27
Wegetarianizm nie musi oznaczać anemi.... Duzo żelaza znajduje sie nie tylko w mięsie, ale również: pełnoziarniste pieczywo, otręby, orzechy, zielone warzywa: szpinak, brukselka, groszek. W anemii należy brac pod uwage czynniki które ułatwiaja i utrudniaja wchłanianie żelaza. Ułatwiają: WITAMINA C, aminokwasy:histydyna i lizyna, kwas foliowy. Utrudniaja: kwasy fitynowe, białka kazeinowe (mleko, jogurty), fosforany (cola).