ciemny chleb chroni przed rakiem

Ciemne pieczywo chroni przed rakiem - dowodzą naukowcy!

Produkty z pełnego przemiału, takie jak ciemny chleb, chronią m.in. przed rakiem, cukrzycą, zawałem serca i udarem mózgu!
Marta Słupska / 08.07.2016 13:06
ciemny chleb chroni przed rakiem

Zgodnie z informacjami opublikowanymi niedawno w „British Medical Journal” produkty z pełnego przemiału (do których zaliczamy ciemne pieczywo) mają wiele zalet:

  •  przedłużają życie,
  • chronią przed zawałem serca i udarem mózgu, 
  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka,
  • chronią przed infekcjami, cukrzycą i chorobami układu oddechowego. 

Badania mają jednak dwie luki: po pierwsze nie wiadomo, czy ilość spożywanych produktów z pełnego przemiału wpływa na zdrowie, a po drugie - czy na zdrowie pacjentów biorących udział w eksperymencie korzystnie wpływała tylko dieta, czy może także ich ogólny tryb życia (aktywności fizyczne, nałogi i inne).

Naukowcy odkryli przy tym, że już 90 g takich produktów dziennie sprawia, że ryzyko chorób krążenia, w tym zawał serca i udar mózgu, spada aż o 22%, a ryzyko zachorowania na nowotwór - o 15%. 

Wniosek? Sięgajmy po produkty z pełnego przemiału, czyli produkty zbożowe. Mogą to być pieczywo razowe, pełnoziarniste makarony czy kasze, które powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.07.2016 10:41
To fajnie, bo jem dużo razowego chleba :-)