Syrop z mniszka lekarskiego – najlepszy przepis na miód z tej rośliny! fot. Fotolia

Syrop z mniszka lekarskiego – najlepszy przepis na miód z tej rośliny!

Jest łatwy do przygotowania i pomocny w leczeniu między innymi kaszlu, chrypki i bólu gardła. Jak przyrządzić i przechowywać miód z mniszka lekarskiego?
/ 13.05.2019 12:17
Syrop z mniszka lekarskiego – najlepszy przepis na miód z tej rośliny! fot. Fotolia

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) jest pospolitym chwastem występującym niemal wszędzie. Zarówno jego żółte kwiaty, jak i liście i korzenie, mają wartości lecznicze. Wygląda niepozornie: tworzy zieloną rozetkę liści, z której wyrasta żółty kwiat o wysokości 5-50 cm.

Często nazywa się go mleczem, jednak w odróżnieniu od prawdziwego mlecza jest rośliną jadalną o właściwościach zdrowotnych. Obie rośliny wyglądają jednak bardzo podobnie.

Najpopularniejszy naturalny lek z mniszka lekarskiego to syrop. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Używa się go do leczenia kaszlu, chrypki, bólu gardła i stanów zapalnych jamy ustnej, wzmacnia też system odpornościowy i łagodzi infekcje układu moczowego.

Syrop jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni  i łodygi. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego znany jest też jako miód z mniszka. Jak go przygotować i dlaczego warto?

Spis treści:

Jak prawidłowo zebrać mniszek?

Domowej roboty syrop przyda się w każdej domowej apteczce i kuchni ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze oraz... smakowe! Oprócz wykorzystania go wspomagająco w wielu popularnych dolegliwościach, można również zastosować go na przykład słodząc nim herbatę czy dodając do wypieków.

Żeby jednak przygotować taki syrop, trzeba w odpowiedni sposób zebrać tę roślinę. Oto najważniejsze zasady zbioru mniszka lekarskiego:

  • najlepiej zbierać go z łąk przed południem, gdy kwiaty są najbardziej otwarte,
  • najlepszy moment na zbieranie to słoneczny dzień po ustąpieniu rosy,
  • optymalny czas na zbiór to maj, gdy roślina jest najbardziej dojrzała i nie ma posmaku goryczy,
  • po zebraniu kwiaty należy przebrać i oczyścić, m.in. z owadów,
  • nie należy zbierać go tam, gdzie może być zanieczyszczony spalinami lub opryskami, np. przy drogach.

Jak zrobić syrop z mniszka?

Przygotowanie jest naprawdę łatwe, chociaż trzeba na nie przeznaczyć kilka godzin. Poza kwiatami i wodą będziemy potrzebować jeszcze cukier i cytryny. Oto szczegóły:

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • litrowy słój kwiatów tej rośliny,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie: kwiaty mlecza zalej w garnku zimną wodą i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Odstaw na dobę w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przecedź wywar i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż uzyska konsystencję płynnego miodu (ok. 1,5-2 godzin). Przelej do słoiczków.

Gdy jest gorący, ma rzadszą konsystencję. Gęstnieje w miarę, gdy stygnie. Miód z mniszka trzeba przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Domowy syrop z mniszka zachowuje swoje cenne właściwości  przez kilka miesięcy!

Możemy go też kupić w sklepach, także internetowych. Warto jednak wówczas sprawdzić, czy ma naturalny skład. Cena syropu z mniszka waha się przeciętnie od 5 do 20 zł w zależności m.in. od pojemności słoiczka lub butelki.

Przepisy na nalewkę, sok i wino z mniszka

mniszek lekarski

mniszek na łące, fot. Adobe Stock

Jakie powinno być dawkowanie?

Najlepiej stosować 2-3 łyżeczki takiego miodu z mniszka lekarskiego dziennie. Syropem można np. posłodzić herbatę, a także polać kromkę chleba, np. z twarożkiem.

Czy syrop z mniszka jest dozwolony w ciąży i u dzieci?

Tak. Części zielne i kwiaty tej pospolitej rośliny zawierają duże ilości witaminy A, wapnia i żelaza, liście są dodatkowo bogate w potas. Mniszek zawiera też substancje ułatwiające procesy trawienne i stymulujące wydzielanie żółci. Ponadto pomaga w pozbyciu się nadmiaru płynów.

Można go podawać dzieciom już od 9. miesiąca życia. Trzeba jednak pamiętać, by o połowę zmniejszyć wówczas dawkowanie.

Kiedy nie można go jeść?

Przeciwwskazaniem do stosowania mniszka jest przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, ponieważ może osłabiać ich działanie. Ostrożność zalecana jest też chorującym na wrzody żołądka i nadkwasotę

Ze względu na dużą zawartość cukru nie powinni go stosować cukrzycy. Dla nich dobry jest napar z kwiatów mniszka lekarskiego.

Zobacz też:
5 przepisów na syropy na suchy kaszel
Czy chory na cukrzycę może jeść miód?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)