POLECAMY

Na co pomaga mniszek?

Jeśli dokucza ci kaszel albo zaparcia, lekarstwo jest pod ręką. To mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem.
Na co pomaga mniszek? fot. Fotolia

Mniszek lekarski, popularnie zwany dmuchawcem to pospolita roślina z gatunku Taraxacum officinale Web. Uważana jest za chwast polny i łąkowy, choć jest jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych.

Jeśli dokucza ci kaszel albo zaparcia, lekarstwo jest pod ręką. To  mniszek lekarski, popularnie zwany mleczem. Chwast polny o wyjątkowych własnościach prozdrowotnych wykorzystywanych w ziołolecznictwie.

Wygląda niepozornie. Tworzy zieloną rozetkę liści, z której wyrasta żółty kwiat o wysokości 5-50 cm. Ale to skarbnica witamin i minerałów.

W środku znajdziemy:

  • witaminy A, C, E i K
  • minerały: miedź, fosfor, potas, żelazo, wapń, sól i magnez garbniki
  • fitosterole 
  • sole mineralne (szczególnie potasu)
  • flawonoidy i flenolokwasy

Na kaszel i wątrobę

Mniszek lekarski stosuje się do:

  • leczenia wątroby, nerek, woreczka żółciowego, trzustki i śledziony (stymuluje produkcję żółci i ułatwia procesy trawienne)
  • walki z zaparciami
  • redukcji poziomu cukru u cukrzyków
  • pobudzania apetytu
  • przyspieszenia wydzielania moczu 
  • łagodzenia stanów zapalnych jamy ustnej oraz infekcji dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
  • łagodzenia stanów zapalnych skóry i gojenia się ran
  • oczyszczania organizmu z toksyn

Mniszek - remedium na raka?

Pojawiły się doniesienia, że napary z korzenia mniszka w ciągu 48 godzin zabijają komórki rakowe. Do takich rewelacji należy jednak podchodzić z rezerwą. To, że wyciąg z korzenia mlecza doprowadził do zmniejszenia uszkodzeń wątroby spowodowanych alkoholem u myszy, niczego nie przesądza. Jeśli cierpimy na marskość wątroby, picie naparów z mniszka nie zaszkodzi, ale nie wolno rezygnować z tradycyjnego leczenia.

Kwiaty, liście, łodyga czy korzeń?

W celach leczniczych można wykorzystać wszystkie części rośliny. Gotowe preparaty z mniszka dostępne są w aptekach lub w zielarniach.

Najbogatszy w substancje lecznicze jest korzeń. Zawiera gorzkie laktony seskwiterpenowe, inulinę, a także dużo potasu. Liście zbiera się wiosną, najlepiej by były jak najmłodsze, bo wtedy zawierają najwięcej witamin i minerałów, korzenie natomiast – późną jesienią (wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych). 

Przysmaki z mlecza możemy też przygotować w domu, o ile rośliny zbierane są z czystych miejsc, na których nie używano żadnych środków ochrony roślin, szczególnie przeciw chwastom.

Mniszek w kuchni...

Mlecz możemy wykorzystać na wiele sposobów:

  • zielone części do sałatek (goryczka jest najmniej wyczuwalna w młodych listkach)
  • smoothies, czyli zielonych koktajli (miksowanie w blenderze z owocami lub odrobiną tłuszczu np. w orzechach, całkowicie pozbawia go goryczki)
  • zieleninę do innych potraw (goryczka mniszka znakomicie współgra np. z pesto)
  • korzenie po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane jako zamiennik kawy

Można go także ususzyć. Liście powinny schnąć w przewiewnym i zacienionym pomieszczeniu. Przed suszeniem korzeni należy je oczyścić z resztek ziemi. Do wysuszenia korzeni potrzebna jest suszarka – suszymy je w temperaturze 30 st.C.

... i  w apteczce

Miód z mniszka lekarskiego oraz syrop z mniszka, czyli syrop z kwiatów, korzeni czy łodygi, tzw. mlecza to:

  • świetny środek przeciwwirusowy i przeciwzapalny. Stosuje się go przy bólach gardła i kaszlu.
  • ma działanie przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające
  • napar z mniszka lekarskiego skuteczne przeciwdziała zaparciom i dolegliwościom żołądkowym
  • pomaga usunąć z organizmu toksyny i nadmiar wody.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

  • 1 l kwiatów mlecza
  • 2 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:

  • kwiaty włożyć do garnka.
  • zalać zimną wodą.
  • gotować  kwadrans na małym ogniu
  • odstawić na dobę w chłodzie
  • odcedzić 
  • dodać sok z cytryn i cukier 
  • wymieszać 
  • gotować na małym ogniu do czasu, aż powstanie miód 
  • syrop przelać do słoików.
    Syrop z mniszka lekarskiego można używać przez kilka miesięcy, np. 2-3 łyżeczkami dziennie słodzić herbatę.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/miesiąc temu
Na "miodek" zbieram 400 kwiatów i wyskubuję płateczki. Potem nie zagęszczam tylko wlewam do buteleczek po "Kubusiu" Korzeń mniszka po oczyszczeniu 20 dkg drobno siekam i zalewam butelką białego wina. Maceruję siedem dni. :) aga
/5 miesięcy temu
Mniszek to nie MLECZ!!! Wprowadzacie tylko w błąd! Mlecz polny to odrębny gatunek i jest trujący ale łatwo go pomylić z mniszkiem!
/rok temu
Słyszałam, że ma zbawienne działanie!! Ale ja jednak wole nie próbować przygotowywać go w domu....Wspomagam się suplementem z witaminami z humavitu i pilnuje zdrowej diety
POKAŻ KOMENTARZE (1)