Przepisy na lecznicze nalewki

Lecznicze nalewki na sezonowe choroby? Zawsze. kiedy dopadają nas uporczywe infekcje. Na szczęście nasze babcie stosowały coś, co do dziś cieszy się coraz większą popularnością - nalewki. Odpowiednia kombinacja ziół oraz wódki smakuje i leczy. Czego chcieć więcej? Oto kilka najpopularniejszych przepisów na lecznicze nalewki.

Lecznicze nalewki na sezonowe choroby? Zawsze, kiedy dopadają nas uporczywe infekcje. Na szczęście nasze babcie stosowały coś, co do dziś cieszy się coraz większą popularnością – nalewki. Odpowiednia kombinacja ziół oraz wódki smakuje i leczy. Czego chcieć więcej? Oto kilka najpopularniejszych przepisów na lecznicze nalewki.

Lecznicze nalewki

fot. Fotolia

Czy nalewki lecznicze leczą?

Nalewki oraz inne produkty spirytusowe ze względu na olbrzymie walory zdrowotne, coraz częściej wykorzystywane są w leczeniu rozmaitych infekcji oraz schorzeń. Bez względu na to czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu, każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Z pokolenia na pokolenie przekazywane są również przepisy na wszelakiego rodzaju mieszane domowe nalewki, także do użytku zewnętrznego.

Kiedyś nalewki gościły w każdym domu, przygotowywano je na różne dolegliwości. Dziś wraca moda na nalewki, a do tego można je robić cały rok. Świetnie smakuje nalewka z: gruszkówki, tarninówki, z żurawiny czy z orzechów laskowych. Wszystkie są smaczne i zdrowe. Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie nalewki, musi niestety uzbroić się w cierpliwość. Znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic. W praktyce sprawa wygląda tak, że nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku, czy nawet rok. Najlepsze są za kilka lat.

Jak zrobić dobrą leczniczą nalewkę?

Najpierw trzeba kupić odpowiednie gąsiory z korkami (koszt ok. 70 zł), kupić spirytus i wódkę. Chociaż nie jest to zbyt tania inwestycja, fascynaci twierdzą, że z dłuższej perspektywy naprawdę się opłaca.

W czasie dojrzewania nalewki zwykle samoczynnie się klarują, a wytrącający się osad opada na dno. Problem w tym, by tę przejrzystą warstwę alkoholu ostrożnie, nie mącąc całości, zlać do innego naczynia lub butelek przez czystą giętką rurkę plastikową o małej średnicy.

Lecznicze nalewki

fot. Fotolia

Mętną część naszego płynu wraz z osadem dokladnie filtrujemy przez lejek z upchaną w nóżce watą bawełnianą. Uzyskany płyn łączymy ze zlanym już klarownym płynem. By alkohol nie wyparował podczas filtrowania, szczelnie przykrywamy lejek folią spożywczą lub spodkiem. Nalewki na mleku, na owocach zawierających dużo pektyn oraz te z dodatkiem miodu wymagają dwukrotnego filtrowania, najpierw przez sito wyłożone podwójną warstwą białego papierowego ręcznika, ale obowiązkowo bez nadruków, a następnie przez lejek z watą. Łatwiej poradzimy sobie z klarowaniem, jeśli nastawimy nalewkę w słoju zamykanym na klamrę, który można delikatnie otworzyć, nie poruszając zawartości.

Przepisy na popularne lecznicze nalewki

Zobacz też: Inne przepisy na lecznicze nalewki

Nalewka bursztynowa czyli wakacyjne łupy

2,5 dag potłuczonego bursztynu zalać 0,25 l czystego spirytusu i ten czas co najmniej 3 razy dziennie. Po tym czasie zlać delikatnie (bez osadu). Przechowywać w ciemnym szkle lub ciemnej szafce.

Bursztyn można zalewać 2-krotne. Po sporządzeniu i odcedzeniu pierwszej nalewki bursztyn należy zgnieść tłuczkiem i zalać taką samą dawką spirytusu jak poprzednio. Współczesne badania naukowe potwierdziły lecznicze właściwości bursztynu. Otóż kwas bursztynowy stymuluje pracę nerek, jelit, układu nerwowego. Przede wszystkim bursztyn jednak ma właściwości przeciwzapalne. Jest uznanym lekiem na reumatyzm, astmę, schorzenia układu oddechowego. W kosmetyce także wykorzystuje się kwas i olej bursztynowy, jako środki niszczące wolne rodniki, mające działanie bakteriobójcze i dezynfekujące, łagodzące rany pooparzeniowe.

Rytuał stosowania bursztynowej nalewki:

Trzymamy sie systemu: 1 dzień-3 krople; 2 dzień-4 krople; 3 dzień-5 kropli ;4 dzień-5 kropli; 5 dzień-4 krople;  6 dzień-3 krople; 7 dzień-3 krople; 8 dzień-4 krople i tak dalej, dodając lub ujmując po kropli każdego dnia. Pamiętać należy, że przy końcu i początku następnego 3-dniowego cyklu, ilość kropli się powtarza. Nalewkę powinno się pić przez 20 dni. Ponowić kurację można dopiero po 10-dniowej przerwie, zawsze zaczynając od 3 kropli.

Nalewka z wiśni - ogrodowe szaleństwo – wiśniówka

Alkoholowa nalewka na wiśniach doskonały lek na niestrawność i przeziębienie, środek dezynfekujący organizm przy infekcjach i stanach gorączkowych, środek przeczyszczający. Stosowana zewnętrznie (do nacierań) przyniesie ulgę w bólach mięśni. Nalewkę można rownież potraktować też jako środek energetyzujący, gdyż nieco rozcieńczona wodą błyskawicznie usuwa znużenie.

Lecznicze nalewki

fot. Fotolia

Przygotowanie nalewki wiśniowej:

Umyte pozbawione ogonków i pestek owoce umieszczamy w gąsiorku do którego wlewamy  alkohol. Pozostawiamy na okres trzech tygodni nasz gąsiorek, pamiętając o tym by raz dziennie zamieszać nim. Następny etap to przygotowanie roztworu wody, cukru i miodu. Często stosowana metoda zasypywania cukrem wiśni, a następnie doprawiania soku alkoholem nie pozwala na uzyskanie wysokiej jakości wiśniówki. Cukier jak i miód zawiera dużą ilość niewielkich zanieczyszczeń, które przedostają się do soku i obniżają jakość naszego wyrobu. Pozbycie się tych zanieczyszczeń polega na wymieszaniu wszystkich składników (cukru, miodu i wody), a następnie doprowadzenia do wrzenia, zbierania piany i szumowin z powierzchni. Podobnie jak ma to miejsce podczas gotowania zupy.

Po trzech tygodniach wiśnie oddzielamy od alkoholu i mieszamy z uprzednio przygotowanym roztworem cukru i miodu. Dokładnie mieszamy, pozwalając sobie na niewielki łyk naszego trunku. Ocenimy w ten sposób czy nasza nalewka nie wymaga wzmocnienia. Wiśnie leżakując przez trzy tygodnie oddały substancje aromatyczne oraz wodę, dodaliśmy wodę cukier i miód czym osłabiliśmy moc nalewki. Na ty etapie możemy użyć spirytus (wg. gustu) w celu wzmocnienia nalewki. Doprawiony i wzmocniony roztwór wlewamy do gąsiorka i odstawiamy na okres 4-5 tygodni w zacienionym miejscu.

Mniej popularne nalewki, ale równie cenione:

Nalewka z dzikiej róży

Działanie: znacząco wzmacnia organizm.
Pół kilograma owoców dzikiej róży umytych i odsączonych rozdrabniamy. Przekładamy do słoja,
dodajemy 5 dkg cukru. Zalewamy litrem wina lub wódki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień.
Odsączamy przez gazę. Jest to środek wzmacniający z dużą ilością witaminy C. Pijemy po 1 kieliszku dziennie.

Nalewka z aloesu

Działanie: ułatwia trawienie dodatkowo leczy i regeneruje pęknięcia skóry, podrażnienia i skaleczenia. Aloes jest szczególną rośliną i jej właściwości lecznicze są niedostatecznie znane. Przed zerwaniem liści rośliny nie podlewamy przez 10 dni. Najwłaściwszym jest aloes o grubych mięsistych liściach rosnący minimum 3 lata. Po zerwaniu liście oczyścić z kurzu i owinąć w papier, przechowywa przez dalsze 5 dni w ciemnej szafce. W czasie leżakowania uaktywnia się działanie biostymulatorów, które w tajemniczy dla nas sposób regenerują organizm. Liście przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub wyciskamy sok w sokowirówce. Na 1 szklankę soku aloesowego dodajemy 1 szklankę alkoholu. Przechowujemy w ciemnych butelkach, najlepiej w lodówce. Przed spożyciem rozcieńczyć ciepłą wodą. Nalewka w łagodny sposób wpływa na system trawienny.

Nalewka tzw. aptekarska

Sporządzona na bazie cytryny, cukru, spirytusu i mleka, nalewka aptekarska już od wielu lat pomaga w łagodzeniu i leczeniu niestrawności oraz innych schorzeń układu trawiennego. Mimo iż samo jej przygotowanie należy do procesów dość czasochłonnych, warto zastanowić się nad jej wyrobem w warunkach domowych. Do momentu filtracji wazne by przechowywać ją przez okres około sześciu tygodni, natomiast dojrzewanie zajmuje zwykle od jednego do trzech miesięcy.

Nalewka na szyszkach chmielu

To doskonała propozycja dla osób cierpiących na zaburzenia snu i bezsenność. Naturalne substancje zawarte w szyszkach chmielu doskonale wpływają bowiem nie tylko na jakość naszego snu, ale również na nasze dobre samopoczucie. Jako naturalny środek nasenny najlepiej działa po rozpuszczeniu od pięciu do dziesięciu kropli w łyżce stołowej wody. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie około 125 g szyszek chmielu oraz kilka szklanek słabszego spirytusu lub mocnej, czystej wódki. Baza trunku pozostawiana jest do sklarowania na dwa tygodnie, natomiast dojrzewa przez około miesiąc.

Nalewka czosnkowa

Jak powszechnie wiadomo, czosnek stosowany jest w leczeniu przeziębienia, grypy oraz dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nalewka sporządzona na bazie tego magicznego warzywa, podawana w odpowiedni sposób (20 kropli na łyżce mleka) dodatkowo nasila jego lecznicze właściwości. Podobnie jak w przypadku innych zdrowotnych trunków z udziałem spirytusu, proces sporządzania nalewki czosnkowej jest szybki, tani i prosty. Potrzebujemy tutaj jedynie około 1 kg czosnku i 1 l mocnego spirytusu i czasu potrzebnego do sklarowania (dwa tygodnie).

Dobre rady dla wielbicieli leczniczych nalewek

  • Nalewek nie można przygotowywać w plastikowych butelkach.

     

  • Nalewki i likiery owocowe oraz ziołowe są tym lepsze, im dłużej pozwolimy im leżakować. Idealne ze względu na walory smakowe i zdrowotne są dopiero po 3-4 latach dojrzewania.
  • Jeśli owoce zalejemy wódką, a nie spirytusem, nalewka będzie miała ładny kolor i intensywny aromat.
  • Owoce pestkowe trzeba wydrylować, zwykle tylko część owoców pozostawia się w całości. Wydzielający się z pestek kwas pruski jest niezdrowy i zagłusza smak owoców.
  • Nalewki powinny być przechowywane w dobrze zakorkowanych szklanych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu.                                                          
  • Do przygotowania nalewki używajmy tylko spirytusu rektyfikowanego kupionego w sklepie. Aby nalewka uzyskała nasycony kolor i mocny aromat, przed użyciem musimy rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą do mocy zalecanej w przepisie (ok. 70-75°).

Zagraniczne specjalności

Jeśli samodzielna nalewka przekracza możliwości i oczekiwania smakowe przedstawiamy „narodowe” trunki, jeśli zapragniecie zdrowotnych nowości na prawdę warto ich skosztować.

Pełne mocy i zdrowia, oto one:

  • Czechy - becherovka (gorzkawy likier z 32 ziół)
  • Francja - chartreuse zielony lub żółty (z brandy i 130 ziół)
  • Irlandia - irish mist (ziołowy likier na bazie whisky)
  • Łotwa - rigas melnais balzams (gorzki, czarny likier ziołowy)
  • Niemcy - jägermeister (likier ziołowy z 56 składników)
  • Szkocja - drambuie (na bazie single malt whisky, ziół i miodu)
  • Węgry - unicum (likier ziołowy o korzennym smaku)
  • Włochy - galliano (ziołowy o waniliowym smaku)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 lata temu
Mnie wyleczy każda dobra rozgrzewająca nalewka. U mnie w sklepie Dekanter, niedaleko ode mnie mają taaak dobrą nalewkę z imbirem. Polecam, Ewa
/3 lata temu
jakie proporcje do tej nalewki z wiśni
/3 lata temu
Nalewka z liści orzecha
POKAŻ KOMENTARZE (2)