Kilka łyków na rozgrzewkę

Rozsiadamy się wygodnie, owijamy kocem i sączymy pyszne ziółka. Przyjemne ciepło rozchodzi się po całym ciele.
kobieta, herbata
Mimo postępów medycyny, w przypadku lekkich przeziębień zioła napotne – znane i stosowane u nas od wieków – są wciąż niezastąpione. Dlaczego warto mieć je zawsze pod ręką?

Choroby z przeziębienia, najczęściej wywoływane przez wirusy, nie powinny być leczone antybiotykami (nie likwidują one tych drobnoustrojów). Co więcej, częste stosowanie antybiotyków prowadzi do osłabienia odporności organizmu i... kolejnych infekcji. Dlatego, gdy „łapie” nas przeziębienie, najlepszym wyjściem jest picie naparów z ziół albo nalewek o właściwościach rozgrzewającym (na końcu tekstu znajdziesz kilka przepisów na najskuteczniej działające nalewki). Pij je wówczas, gdy przemarzniesz – wystarczy 1 kieliszek (50 mg). Podczas infekcji przeziębieniowej możesz zaaplikować sobie nawet trzy kieliszki dziennie.

Zioła rozgrzewają, bo... występują w nich składniki działające podobnie do tych, które znajdują się w preparatach przeciwgorączkowych i przeciwzapalnych, np. w aspirynie.

Lipa, bez, maliny... to niezawodna trójka. Gorący napar z kwiatu lipy, owoców bzu czarnego lub malin nie tylko rozgrzewa, ale działa napotnie. Napar lipowy, wypity wieczorem, sprawia, że szybciej się zasypia.

Imbir, pieprz... Od wieków zioła te stosowano, m.in., by pobudzić krążenie krwi. Imbir ułatwia usunięcie z organizmu toksyn, również tych produkowanych przez wirusy. Może też podnosić ciśnienie. Dlatego nalewki imbirowe raczej nie są wskazane dla osób z nadciśnieniem.

Miodowa nalewka z lipy i bzu
Składniki: 40 g kwiatu lipy, 20 g kwiatów czarnego bzu, 200 g miodu, 0,5 l wódki żytniej

1. Wszystkie składniki umieścić w dużej butelce z ciemnego szkła, zalać wódką i pozostawić na 2 tygodnie.
2. Wstrząsać butelką 1–2 razy dziennie.
3. Po dwóch tygodniach nalewkę przefiltrować przez płótno lniane. Nalewka powinna leżakować przez kilka miesięcy. Im dłużej leżakuje, tym jest lepsza.

Pachnąca winna imbirówka
Składniki: 15 g imbiru, 5 g cynamonu, 15 goździków, 10 g papryki (pieprzu kajeńskiego), 300 g cukru, litr czerwonego wina

1. Całość umieścić w butelce z ciemnego szkła, zalać czerwonym winem.
2. Macerować, często mieszając, przez tydzień.
3. Przefiltrować przez płótno, rozlać do butelek.

Słodka nalewka z czarnego bzu
Składniki: 3 kg świeżych owoców czarnego bzu, 0,25 litra wody, 0,5 kg cukru, 2 laski wanilii, 10 g kory cynamonowej, 20 goździków, litr wódki (najlepiej żytniej) na litr soku

1. Wszystkie składniki (oprócz wódki) należy gotować przez około 10 minut. Schłodzić.
2. Przefiltrować przez płótno (z owoców wycisnąć sok).
3. Do jednego litra soku dodać litr wódki i rozlać do butelek. Nalewka wymaga kilkumiesięcznego leżakowania.

(AB)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)