Jak należy parzyć herbatę oolong?

Herbata oolong (zwana niebieską herbatą) wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, m.in. obniża ciśnienie, reguluje metabolizm, obniża cholesterol i chroni przed niewydolnością nerek. Jak należy parzyć herbatę oolong, żeby wydobyć jej wszystkie właściwości?
Jak należy parzyć herbatę oolong? fot. Fotolia

Co to jest herbata oolong?

Herbatę oolong można spotkać także pod nazwą „ulung” lub „wulong”, znana jest także jako niebieska herbata lub „czarny smok”.

Jest odmianą czerwonej herbaty, jednak występuje jako herbata niedofermentowana lub półfermentowana.

Na czym polega produkcja niebieskiej herbaty?

Tę odmianę herbaty produkuje się głównie w Chinach kontynentalnych i na Tajwanie. Zbiór liści odbywa się w określonych porach roku. Liście pozostawia się na słońcu do czasu, aż zwiędną (ale tylko częściowo), a następnie zbiera się je do koszy i potrząsa nimi tak, żeby brzegi liści się obstrzępiły. To ułatwi późniejsza fermentację.

Kiedy liście nabiorą żółtej barwy, poddawane są fermentacji: 15% w przypadku herbaty chińskiej i 60% - tajwańskiej.

Jakie właściwości ma herbata oolong?

  1. Jej główną właściwością jest obniżanie ciśnienia – badania dowiodły, że już pół filiżanki tej herbaty dziennie może ochronić przed wystąpieniem nadciśnienia tętniczego.
  2. Ponadto wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i reguluje metabolizm, co sprawia, że jest polecana osobom odchudzającym się.
  3. Redukuje liczbę trójglicerydów, dzięki czemu obniża cholesterol i ma zbawienny wpływ na serce.
  4. Chroni przed niewydolnością nerek.
  5. Wspomaga gojenie się skóry i likwiduje wszelkie problemy skórne, takie jak egzema czy zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Dlaczego zielona herbata jest zdrowa?

Jak należy parzyć niebieską herbatę?

Żeby herbata zachowała wszystkie swoje właściwości, należy pamiętać o odpowiednim sposobie jej parzenia. Dla niebieskiej herbaty charakterystyczne jest, że jej liście nie są połamane, a w całości wysuszone i zrolowane. Liści nie należy kruszyć przed parzeniem, najlepiej umieścić je w odpowiednio dużym naczyniu, żeby mogły się całkowicie rozwinąć, wydobywając cały swój aromat.

Porcję liści można parzyć nawet czterokrotnie. Należy zalać je wodą o temperaturze około 90 stopni (nie wrzątkiem!) i parzyć przez około 4 minuty, przy czym czas kolejnych parzeń można nieco wydłużyć. 

Niebieska herbata ma bardzo małą zawartość kofeiny, dlatego może być spożywana nawet przed snem.

Zobacz też: Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/4 lata temu
1 łyżeczkę herbaty zalać wodą o temperaturze 95 stopni i parzyć około 3-5 minut pod przykryciem.Następnie oddzielić listki od naparu. Nadaje się do ponownego zaparzania. Do kupienia w korzystnej cenie na ymt24 pl
/4 lata temu
o tej herbacie przeczytajcie tutaj: http://www.herbata.info/oolong-herbata-turkusowa-czy-czerwona/
/4 lata temu
napisano na drugiej stronie miśku
POKAŻ KOMENTARZE (1)