Herbata/fot. Fotolia fot. Fotolia

Herbaty. Ich rodzaje i właściwości

Zielona, czerwona czy biała? A może klasyczna czarna? Którą z tych odmian herbaty wybrać? Wszystko zależy od naszych upodobań. Niezależnie od tego, którą wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi wiele cennych minerałów, które są w zawarte w tym ponadczasowym ziele.
/ 16.01.2013 10:53
Herbata/fot. Fotolia fot. Fotolia

Marketing w postaci jedwabnej torebeczki

Thomas Sullivan – nowojorski importer herbaty, przypadkiem stał się twórcą herbaty w torebkach. Jego reklama herbaty dotarła do tysięcy klientów w postaci próbek zapakowanych do niewielkich, jedwabnych torebeczek. Z czasem jedwabne torebki zastąpiono gazą. Jednak z powodu jej nieprzyjemnego posmaku, wrócono do jedwabnych torebek.

Na obecny kształt torebeczek używanych do pakowania herbaty ekspresowej ogromny wpływ miał niemiecki inżynier Adolf Rambold. Wyprodukował on materiał o neutralnym smaku, dzięki czemu do dzisiaj możemy delektować się  naturalnym smakiem herbaty.

Klasyka w postaci czarnej herbaty

Czarna herbata jest najpopularniejszą wśród herbat. Jej uprawa jest prowadzona na szeroką skalę w Indiach, Afryce i Chinach. Metody obróbki liści herbaty są różne, w zależności od regionu, z którego pochodzą. Najczęściej poddawane są etapom więdnięcia, zwijania, pełnej fermentacji i suszenia.

Właściwości czarnej herbaty:

• obniża ciśnienie krwi,
• pobudza i poprawia myślenie (dzięki zawartości teiny),
• obniża ryzyko zawału,
• zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi,
• chroni przed powstaniem kamienia nazębnego.

Polecamy: Jak należy parzyć herbatę oolong?

Magia białej herbaty

Herbata biała jest jedną z najdroższych herbat na świecie. Jej specyficzna produkcja polega na tym, że w okresie wczesnowiosennym liście zbierane są z nierozwiniętych pąków i nie podlegają fermentacji.
Biała herbata ma delikatny i subtelny smak.

Właściwości białej herbaty:

wspomaga odporność (dzięki dużej zawartości witaminy C),
• poprawia koncentrację,
• pobudza i orzeźwia (dzięki wysokiej zawartości kofeiny),
• przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych, poprzez silne związki antyoksodacyjne i antymutagenne,
• poprawia krążenie krwi,
• przeciwdziała procesowi starzenia się.

Zielono mi, czyli wszystko o działaniu zielonej herbaty

Zielona herbata jest bogata w liczne minerały, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Te zielone listki zawierają składnik zwany flawonoidem, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Zielona herbata hamuje także proces starzenia, dzięki zawartości związków neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Ponadto pomaga osobom odchudzającym się walczyć o smukłą sylwetkę.

Właściwości zielonej herbaty:

• obniża ciśnienie krwi,
• wzmacnia naczynia krwionośne,
• przyśpiesza metabolizm,
• chroni przed próchnicą,
• obniża ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia.

Zobacz także: Biała herbata – eliksir młodości

Dama kier, czyli o właściwościach czerwonej herbaty

Czerwona herbata jest bogata w liczne związki mineralne, polifenole, wapń, magnez czy fluor. Dzięki tym składnikom wzmacnia nasz organizm i wspomaga proces odchudzania. Ta jedna z najdroższa herbat na świecie produkowana jest głównie w Chinach i na Tajwanie.

Właściwości czerwonej herbaty:
• oczyszcza organizm z toksyn,
• obniża poziom cholesterolu,
• poprawia krążenie krwi,
• ma silne działanie moczopędne,
poprawia koncentrację i nastrój,
• reguluję pracę przewodu pokarmowego.

Moc prawidłowego parzenia

Każdy z wyżej wymienionych rodzajów herbat wymaga prawidłowego parzenia. Tylko dzięki temu może zachować swój niepowtarzalny smak i aromat. Na prawidłowe parzenie herbaty wystarczy poświęcić kilka minut. Tylko wtedy  można delektować się jej wyjątkowym smakiem.

Podstawowe zasady prawidłowego parzenia:

  1. do przygotowania herbaty używamy wody miękkiej, o niskiej zawartości wapnia i chloru. Najlepiej używać wody mineralnej, niegazowanej.
  2. gotujemy wodę do tzw. „białego wrzenia”, czyli nie doprowadzamy wody do przegotowania się,
  3. nie zalewamy herbaty wodą, która została wcześniej kilkakrotnie zagotowana,
  4. do zaparzania herbaty warto używać czajniczków,
  5. herbatę parzymy zwykle od 3 do 5 minut,
  6. należy pamiętać o właściwej temperaturze wody, w zależności od rodzaju herbaty.

Warto wiedzieć: Dlaczego zielona herbata jest zdrowa?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/04.01.2017 08:44
Od zawsze wiedziałam, że herbata jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa :) Ja bardzo lubię, ale taką prawdziwą, co się parzy z suszu, a nie ekspresowe. Kupuję w sklepie Szlachetny Smak, bo mają duży wybór herbat i kaw z całego świata.
/29.01.2015 17:58
o herbacie w artykule: białej,zielonej i czerwonej, wspomniano ich właściwości, a gdzie RODZAJE herbaty czarnej??