czerwona herbata fot. Adobe Stock

Czerwona herbata - właściwości, działanie, skutki uboczne

Czerwona herbata wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol, działa antynowotworowo oraz poprawia kondycję skóry. Dowiedz się, dlaczego warto pić czerwoną herbatę.
Marta Kosakowska / 09.12.2019 13:43
czerwona herbata fot. Adobe Stock

Czerwona herbata jest napojem, który od wieków jest ceniony w medycynie naturalnej. Wiele osób znają ją szczególnie za sprawą jej właściwości odchudzających, lecz to nie jedyne korzyści, które niesie picie czerwonej herbaty. Jest zalecana również osobom, które zmagają się z wysokim cholesterolem, a także szukają naturalnego środka pobudzającego lub po prostu chcą zadbać o zdrowie i dobry wygląd.

Spis treści:

  1. Czerwona herbata - właściwości
  2. Czerwona herbata - działanie
  3. Czerwona herbata - skutki uboczne

Czerwona herbata - właściwości

Czerwona herbata (Pu-erh) jest powszechnie stosowana w medycynie chińskiej. Bywa nazywana smoczą herbatą. Jest uznawana za najbardziej aromatyczną, ma oryginalny, delikatnie korzenny smak i zapach.

W procesie produkcji jest poddawana lekkiej fermentacji, którą kończy się, gdy listki herbaty nabiorą czerwonego koloru (stąd nazwa). Ze względu na to, że fermentacja trwa znacznie krócej, niż np. w przypadku herbaty czarnej, czerwona herbata zawiera więcej polifenoli i enzymów. W jej składzie można znaleźć m.in. witaminę E, minerały (fluor, wapń, cynk, mangan), aminokwasy, kofeina.

Regularne spożywanie naparu ma przynosi wiele korzyści dla zdrowia: wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, pomaga zapobiegać próchnicy, korzystnie wpływa na skórę oraz poprawia koncentrację przy pracy umysłowej.

Czerwona herbata - działanie

  • Wspomaga odchudzanie, dzięki zawartości polifenoli. To związki, które wspomagają trawienie, regulują wydzielanie żółci oraz przyspieszają proces zamiany tłuszczu w energię, dzięki czemu ograniczają je odkładanie się w organizmie. Zaleca się, by osoby z nadwagą włączyły do swojej diety czerwoną herbatę. Efekty odnotowuje się przy piciu 5-6 filiżanek dziennie. Jednak należy pamiętać, że picie czerwonej herbaty nie jest gwarancją utraty wagi. Powinno iść w parze ze zdrowym stylem życia, który obejmuje zbilansowaną dietę oraz regularną aktywność fizyczną. Przeczytaj: Jak wspomóc odchudzanie - 8 skutecznych rad
  • Pomaga przy przejedzeniu. Wypicie filiżanki czerwonej herbaty po obfitym posiłku może okazać się zbawienne. Napar doskonale wspomaga trawienie i szybko pomaga pozbyć się uczucia pełnego żołądka.
  • Obniża poziom cholesterolu. Czerwona herbata powinna pojawić się w diecie osób, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu. Zobacz: Wysoki cholesterol - najlepsze zioła i produkty obniżające cholesterol
  • Łagodnie pobudza. Czerwona herbata zawiera kofeinę, która wspomaga koncentrację, lecz nieco inaczej niż kawa. Kofeina z czerwonej herbaty wchłania się dopiero w jelitach, a nie w żołądku. Przyswaja się wolnej, lecz działa dłużej.
  • Poprawia wygląd skóry. Czerwona herbata działa lekko moczopędnie, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się z organizmu toksyn, a także nadmiaru wody. W przypadku problemów skórnych (trądzik, cellulit) może to skutkować zdecydowaną poprawą. Ważna jest również zawartość cynku (leczy stany zapalne) i witaminy E (poprawia elastyczność). Dodatkowo, składniki zawarte w czerwonej herbacie eliminują wolne rodniki, dzięki czemu skóra dłużej zachowa młodość.
  • Zapobiega nowotworom. Usuwanie wolnych rodników sprzyja również profilaktyce nowotworów, dlatego czerwona herbata często jest uznawana za lekarzy i dietetyków jako napój prozdrowotny.
  • Leczy infekcje. Czerwona herbata może być spożywana w czasie przeziębienia i grypy. Jej właściwości przeciwzapalne pozwalają szybciej pozbyć się stanów zapalnych z organizmu.
  • Chroni przed próchnicą. Za sprawą zawartości fluoru i wapnia wzmacnia zęby i kości, a także chroni przed chorobami zębów i dziąseł.

Czerwona herbata - skutki uboczne

Picie czerwonej herbaty niesie wiele wiele korzyści dla zdrowia, lecz nie jest zalecane dla wszystkich. Nadmiar czerwonej herbaty w diecie może skutkować m.in. nadpobudliwością, podwyższonym ciśnieniem krwi, bólami brzucha, biegunką czy nudnościami. Przeciwwskazania do spożywanie czerwonej herbaty to:

  • Ciąża i karmienie piersią - ze względu na zawartość kofeiny.
  • Anemia - czerwona herbata może zmniejszać wchłanianie żelaza.
  • Zespół jelita drażliwego lub inne dolegliwości układu pokarmowego. W przypadku ich występowania należy obserwować reakcję organizmu po spożyciu naparu.

Więcej o czerwonej herbacie:
Czerwona herbata na odchudzanie – jak ją pić i parzyć?
Właściwości czerwonej herbaty rooibos [VIDEO]

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)