Zioła to składnik niezbędny w każdej kuchni. Aromatyczne ziołowe masło sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Naturalne metody leczenia grypy i przeziębienia

Kiedy dopadnie nas grypa lub przeziębienie naszymi sprzymierzeńcami są przede wszystkim: czosnek, cebula i chrzan
/ 14.12.2017 08:24
Zioła to składnik niezbędny w każdej kuchni. Aromatyczne ziołowe masło sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Czosnkowa kanapka antygrypowa

Kromkę chleba smarujemy masłem i miodem, grubo posypujemy tymiankiem, a na wierzch kładziemy pół zmiażdżonego ząbka czosnku.

Tak przygotowaną kanapkę zjadamy 3 razy dziennie.

Przeczytaj też: Gorączka bać się czy nie?

Środek przeciwkaszlowy

5 rozgniecionych ząbków czosnku i 5 łyżek stołowych miodu rozprowadzamy w 250 ml letniej wody. Czekamy 10 min. po czym odcedzamy. Pijemy przez 1 – 2 tygodni 3 razy dziennie po  1 łyżce od herbaty.

Profilaktyczna nalewka czosnkowa

Rozgniecione  2 – 3 ząbki czosnku, zalać 30 – 50 ml wrzątku, odczekać około 2 godziny i odcedzić. Wkraplać do nosa po 2- 3 krople do każdego otworu nosowego 1- 2 razy dziennie. Nalewkę przygotowujemy na dwa dni. 

Herbatka cebulowa szwajcarskiego lekarza dr A. Vogla

Skuteczna przy silnym nieżycie nosa z obfitym wydzielaniem się śluzu. Zalać plastry cebuli gorącą wodą, zaparzać 10 min. Pić herbatkę małymi łyczkami. Dodatkowo możemy wziewać cebulowe opary: 1 cebulę średniej wielkości, drobno siekamy, zagotowujemy w 1 l wody i wdychamy parę ulatniającą się z takiego odwaru. Inhalujemy krótko ale często, aby nie doszło do podrażnienia śluzówek.

Przeczytaj też: Zioła jako naturalne antybiotyki

Nalewka czosnkowa na mleku

Średniej wielkości cebulę zetrzeć na tarce, zalać 0,5 l doprowadzonego do wrzenia mleka, odstawić w ciepłe miejsce. Połowę nalewki wypić wieczorem, a połowę rano (nalewka musi być gorąca).

Syrop cebulowy

Jedną cebulę kroimy drobno i zalewamy szklanka wody. Gotujemy, schładzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe miodu. Po 30 minutach odcedzamy. W ciągu dnia stosujemy 5 – łyżek syropu z cebuli.

Cebulowe tampony przy leczeniu grypy i anginy

Zetrzeć na tarce cebulę, położyć ją na higroskopijnej gazie, zrobić tampony i wsunąć do obu otworów nosowych. Trzymać 15 minut. Stosować trzy razy dziennie.

Eliksir przeciw  przeziębieniu

50gram cebuli zetrzeć na tarce, zalać  20 gramami octu, położyć na gazie i wycisnąć. Dootrzymanego soku dodać 60 gram miodu i dobrze wymieszać.

Pić po 1 łyżeczce co 30 minut.

Herbatka cebulowa wzmacniająca odporność

Pokrojone w plastry dwie duże cebule gotujemy 15 min w 0,5 l wody. W międzyczasie zaparzamy także 2 szklanki herbatki fenkułowej (przez 10 min.). Mieszamy ją z odwarem cebuli. Odcedzamy, słodzimy miodem i dodajemy trochę soku z cytryny. Przygotowaną herbatkę przechowujemy w termosie.  Popijamy przez cały dzień.

Sok przeciwkaszlowy z chrzanu

Kawałek korzenia chrzanu trzemy na tarce, mieszamy z podwójną objętością miodu i zostawiamy na noc. Odcedzamy. Pijemy w razie kaszlu po 1 łyżce stołowej trzy razy dziennie. Kuracja powinna trwać do 7 dni.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/08.04.2014 20:43
Lol, czosnek jest dobry, ale ile można, trzebaby się wyprowadzic na pustkowie. Ja wolęjednak bardziej zakamuflowane przyswajanie czocha i nie z doskoku tylko na codzień. Ostatnio robiłam zupę z grypoodporni.pl, też ma sporo czosnku ale az tak go nie czu, a oprocz tego taką dietę "na odporność" mozna wprowadzic w ramach codziennego dobrego odzywiania, a nie tylko "jak łamie"
/28.03.2014 16:56
wow nalewka czosnkowa! jestem zaintrygowana :) ale pije ostanio na rozgrzanie herbatke z miodem gozdzikami imbirem i pomaranczami od babci grypoodpornej. przepyszna i ponoc wzmacnia odpornosc :) ale ten czosnek jest ciekawy musze przyznać :>
/05.03.2013 10:40
Jeśli w naszym organizmie bakterie uzyskały znaczną przewagę, wtedy układ immunologiczny bije na alarm i pojawiają się szybko objawy zakażenia, rozwija się choroba w ostrej fazie. Jeśli natomiast grzyby chcą wykorzystać swoją szansę podczas osłabienia organizmu, wnikają w sposób podstępny, długo niezauważalny. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd bezlitośnie zaczynają wędrować do dalekich miejsc jak paznokieć, staw, zatoki, kieszonki miedzyżebrowe i podkopują zdrowie. Doskonale wiedzą, jak zmieniać swoją postać i ukrywać się, okradając organizm z substancji odżywczych i wytwarzając kilkadziesiąt szkodliwych toksyn. Często dopiero po latach coraz gorszego samopoczucia wpada się na ich trop. Chyba w żadnej innej chorobie pacjenci nie zgłaszają bardziej różnorodnych dolegliwości. Na przykład trzydziestosześcioletni mężczyzna, który mówi, że czuje się całkowicie “wypalony”. W pracy radzi sobie jeszcze całkiem dobrze, ale od pewnego czasu ogarnia go niechęć na myśl o nowym dniu pracy. Właściwie życzy sobie tylko jednego- odpocząć i spać. Oczywiście udał się do lekarza, ale ten nic nie znalazl niepokojącego. Typowy jest też przypadek młodej kobiety, która w wieku dwudziestu lat byla stałym gościem w gabinetach lekarskich, ponieważ występowały u niej nawracające zapalenia pochwy powodujące dokuczliwy świąd. Do tego dołączyły się stany zapalne pęcherza. Za każdym razem lekarz przepisywał leki, które pomagały na chwilę, ale infekcje powracają do dziś. Lekarze stale podają przypadki kobiet, młodych, które nie mają odwagi założyć obcisłych spodni lub spódnicy, ponieważ czują się pełne, napęczniałe w talii. Brzuch sterczy jak balon, psując linie. Inne próbują rozpaczliwie schudnąć, ale nawet najbardziej drakońska dieta im nie pomaga. Wskazówka wagi pokazuje wzrost, a nie ubytek wagi. Często to łasuchy mimo woli, przyznają się, że po prostu nie mogą się powstrzymać. U innych, obojętnie co jedzą, często występuje biegunka. Później z kolei skarzą się na okres uporczywych zaparć. A do tego ciągle burczy im w brzuchu, od czasu do czasu mają skurcze i kolkowe bóle brzucha. Nierzadko ludzie cierpią na nawracające stany zapalne zatok. Za każdym razem lekarz przepisuje antybiotyk, jednak dolegliwości ciągle powracają. Możliwa przyczyna: po leczeniu antybiotykiem dochodzi do gwałtownego namnażania szkodliwych grzybów w organizmie W normalnych warunkach Candida żyje wspólnie z bakteriami na skórze i w przewodzie pokarmowym. Gdy system immunologiczny jest osłabiony, wyrywa się spod kontroli. Z nieinwazyjnego zarodnika zmienia się w grzyb o nitkowatej, szybko rosnącej grzybni ( w ciągu 20 minut podwaja swoją liczebność). Przebija się przez wyściółkę jelita, dostaje się do innych komórek i wysysa z nich składniki odżywcze. Migruje do innych tkanek, wytwarzając toksyny takie jak aldehyd octowy, podrażniający układ obronny. Drożdżak produkuje też substancje zaburzające hormonalnie, stymuluje produkcję histaminy, co daje reakcje alergiczne (80% alergików cierpi na przerost Candida). Zalecenia odnośnie suplementów podczas walki z grzybicą: 1.Kompleks probiotyczny Probiotics do stałego używania 2.Transfer Factor Immune Spray na tylną ścianę gardła, ułatwia niszczenie grzybów dzięki właściwościom koloidlanego srebra 3.Preparat immunologiczny Transfer Factor Plus budzi komórki obronne do niszczenia grzybów 4.KBU dla osób dotkniętych nawracającymi stanami zapalnymi pęcharza 5.Glutamine Prime w przypadku nasilonych dolegliwosci jelitowych http://4life.net.pl https://www.facebook.com/TransferFactorInfoPl
POKAŻ KOMENTARZE (3)