Lecytyna sojowa - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

lecytyna sojowa fot. Adobe Stock
Lecytyna to ważny element układu nerwowego człowieka. Lecytyna sojowa oznaczana w produktach żywnościowych symbolem E322 wzmacnia trwałość produktu. Może wywoływać problemy z układem pokarmowym i alergie.
Małgorzata Germak / 30.12.2019 11:34
lecytyna sojowa fot. Adobe Stock

Lecytyna to mieszanka składników tłuszczowych. W organizmie pełni wiele funkcji, między innymi wpływa na działanie układu nerwowego i mózgu, bierze udział w przemianie materii. Lecytyna sojowa potrafi zrobić dużo dobrego w naszym organizmie.

W skrócie:

Lecytyna sojowa - właściwości

Do najważniejszych źródeł lecytyny zalicza się soja - roślina strączkowa z Azji, podstawa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Lecytyna ma wiele dobroczynnych dla organizmu właściwości. Wspomaga pamięć, procesy myślowe i koncentrację, bierze udział w licznych procesach regeneracyjnych oraz w przemianie materii, obniża poziom cholesterolu LDL i zapobiega miażdżycy.

Lecytyna sojowa zalecana jest kobietom w ciąży i karmiącym oraz chorym na serce. Pomaga też w leczeniu depresji.

Zastosowanie lecytyny sojowej

Lecytynę można suplementować, gdy czeka nas wzmożony wysiłek umysłowy. Dostępna jest w aptece w postaci kapsułek, tabletek lub w formie płynnej.

Lecytyna sojowa pozyskiwana jako produkt uboczny w procesie produkcyjnym olejów roślinnych jest szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym - jako dodatek E322 wzmacnia trwałość i jakość produktów. Często znajduje się w składzie ciast, słodyczy, czekolad, ale też w pieczywie, makaronach i majonezie.

Lecytynę sojową stosują też producenci kosmetyków ze względu na jej dobre działanie na włosy i skórę (chroni przed utratą wody, zwiększa elastyczność skóry, opóźnia jej starzenie, odżywia włosy). Jednak alergicy powinni uważać stosując kosmetyki z lecytyną, bo mogą one wywołać lub nasilić alergie (zobacz, po czym poznać alergię).

Lecytyna sojowa - skutki uboczne

W aspekcie przemysłu spożywczego i dodawania lecytyny, czyli E322 do żywności, często pojawia się pytanie o skutki uboczne. Owszem, lecytyna sojowa może mieć działania niepożądane, jak biegunka, brak apetytu, problemy z układem pokarmowym.

Lecytyna sojowa potrafi też wywoływać reakcje alergiczne oraz zawroty głowy. Mówi się, że te przykre dolegliwości grożą w przypadku, gdy lecytyna jest pozyskiwana z ziaren soi modyfikowanej genetycznie.

Więcej o suplementach diety:Niedobór witaminy D - objawy oraz produkty, w których znajdziesz witaminę DSuplementy w Hashimoto, które łagodzą objawy chorobyChlorella -czy warto ją przyjmować?Tabletki na odchudzanie - które są skuteczne i naprawdę działają?

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

REKLAMA